Sahte İçkinin Şakası Yok!

Maliyetinin düşük olmasından dolayı etil alkol yerine metil alkol kullanılarak üretilen sahte içkiler, İzmir ve Kırıkkale’de son 3 gün içerisinde 19 kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu.

12.10.2020-15:14 - (Son Güncelleme: 12.10.2020-15:21) Sahte İçkinin Şakası Yok!

Maliyetinin düşük olmasından dolayı insan sağlığını hiçe sayarak imal edilen sahte içkiler, çeşitli sağlık sorunlarının yanı sıra ölümlere de yol açıyor.

İzmir ve Kırıkkale'de son iki hafta içerisinde 19 kişinin sahte içkiden dolayı hayatını kaybetmesi, tehlikeyi bir kez daha gündeme taşıdı.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, etil alkol ile üretilmesi gereken içkilerin maliyetini düşürmek amacıyla bazı üreticiler, içki yapımında etil alkolün dörtte biri fiyatında olan metil alkol kullanıyor.

Tarımsal ürünlerin damıtılması sonucu elde edilen etil alkol yerine kullanılan metil alkol; odun, kömür hatta doğalgaz damıtılarak oluşturuluyor ve kimya sanayisinde kullanılıyor.

Sahte içkilerin içeriğinde, metil alkol haricinde farklı aroma ve boyalar da bulunuyor. Bu yolla rakı, votka, viski gibi içkilerin tadına yakın sahte içkiler, damacana, pet şişe ya da atık içki şişelerine konularak satışa sunuluyor.

Sağlıksız olmasının yanı sıra yasa dışı olan bu içkiler, kaçak olarak satılıyor. Sahte içki, bandrollü olanların yaklaşık üçte biri fiyatına satılmasından dolayı tercih ediliyor.

UCUZUN FATURASI AĞIR OLUYOR

Daha ucuz olmasından dolayı cazip hale gelen sahte içkinin tüketiminin faturası daha sonra ağırlaşıyor.

Sahte içkinin sebebiyet verdiği zararlar, metil alkolün çeşidine ve kullanılan miktarına göre farklılık gösteriyor.

Metil alkol zehirlenmesinin belirtileri arasında bilinçsiz hareketler, baş dönmesi ve uyku hali yer almaktadır. Sahte içki tüketen kişilerde göze giden beyin sinirlerinin tahribata uğramasından dolayı görme kaybı ortaya çıkabilir. Aynı zamanda beyinde yol açtığı hasarlar sebebiyle yürümede zorluk, hareket kabiliyetini kaybetme ve anormal düşünce bozuklukları gibi sorunlarda baş gösteriyor.

Bunların yanı sıra metil alkol zehirlenmesi ölümlerle de sonuçlanabiliyor.

İzmir'de 9 Ekim'den bu yana sahte içkiden zehirlendiğini söyleyerek hastaneye başvuran kişilerden 12'si hayatını kaybetti. Kırıkkale'de de son 3 günde 7 kişi öldü.

‘OLASI KASITLA ADAM ÖLDÜRMEK’ SUÇUYLA YARGILANIYORLAR

Sahte içki üretimi ve satışı yapan kişiler için olayın sonucuna göre farklı ceza uygulamaları bulunuyor.

Ölümle sonuçlanan bir olayda temin eden ve satan kişiler, ‘olası kastla adam öldürmek’ suçundan 20-25 yıl hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Alkol zehirlenmesi sonucu kalıcı olarak bir duyunun, organının kaybedilmesi durumunda ise istenilen ceza ‘olası kastla yaralama’ suçundan en az 5 yıl oluyor.

Geçici körlük gibi müdahale edilerek tedavisi yapılan sonuçlarda da sanıklar hakkında 4 ay ila bir yıl hapis cezası isteniyor.

SAHTE İÇKİYLE MÜCADELE

İnsan yaşamını hiçe sayarak üretilen sahte içki ile mücadele, etkili bir şekilde yürütülmeye devam ediliyor.

Polis ve jandarma ekipleri, sahte içki üreten ya da satılan yerlere yaptığı baskınlarla sahte içkinin daha fazla kişiye zarar vermesinin ve çok daha kötü sonuçlar doğurmasının önüne geçiyor.

Son bir ay içerisinde yapılan operasyonlarda 53 bin 324 litre, 20 bin 981 şişe ve 7,5 ton sahte içki ele geçirdi.

Son günlerde sahte içkiden dolayı birçok ölüm haberiyle gündeme gelen İzmir ve Kırıkkale'deki baskınlarda da önemli miktarda sahte içkiye el konuldu.

İzmir'de, 11 Ekim'de Buca ve Konak ilçelerinde düzenlenen operasyonlarda 7,5 ton sahte içki yakalandı.

Kırıkkale'de, 10 Ekim'de İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin, il merkezi ve köylerde düzenlediği operasyon sonucu, sahte içki yapımı için kullanılan malzemelerle 4 bin 819 litre sahte içki ele geçirildi.

İstanbul'da, 3 Ekim'de yapılan operasyon sonucu ele geçirilen 9 bin 684 litre sahte içki, son 1 ayda tek operasyonda litre olarak ele geçirilen en fazla miktar oldu.

İzmir'de 29 Eylül'deki baskında ise 11 bin 583 şişe sahte içkiye el konulmuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal