Şah Damarı Tıkanması İnme Riskini Artırıyor!

Beynimizin ihtiyaç duyduğu kanı büyük bir kısmını taşıyan şah damarın tıkanması veya daralmasının en önemli nedeni, damar sertliği olarak karşımıza çıkar. Şah damarı tıkanıklığı hangi hastalıkları ortaya çıkarır? Şah damarı tıkanırsa inme iner mi? Bu soruların cevabını sizler için derledik.

30.05.2019-15:37 - (Son Güncelleme: 30.05.2019-15:28)

Şah damarı daralması inmeye sebep olabilecek ciddi bir durumdur. Bunun ilk sebebi damarın kireç tabakası ile tam olarak tıkanması ve beyne giden kan akımının durması durmudur. Yine şah damarında meydana gelen bu kireç tabakası üzerinde pıhtılar oluşabilir ve bu da beyne giden kan akımını önleyebilr. Ayrıca kireçlenme tabakasından küçük kireç parçalarının kopması, bu parçaların kan akımı ile ince beyin damarının içine kaçması ile ani tıkanmalar ve inmeye sebep olabilir.

İNME BELİRTİLERİ NELERDİR  

Şah damarı tıkanıklığı, damar çapının ciddi manada daralmasına kadar belirti vermeyebilir. Bu daralmanın kritik düzeye çıkması sonucunda beynin ihtiyacı olan kan karşılanamaz ve "geçici iskemik atak” yani inme gerçekleşebilir. Geçici iskemik atak belirtileri ise şunlardır:

- Kolda, bacakta ve yüzde uyuşma

- Kolda, bacakta ya da vücutta kuvvet kaybı

- Yüz yarısında felç,

- Görme kaybı ya da bulanık görme

- Konuşma güçlüğü,

- Konuşulanları anlayamama,

- Baş dönmesi,

- Bilinç kaybı,

 

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal