Bunu Hepimiz Yapıyoruz! Böbrek Yetmezliğine Neden Oluyor

Hastalanınca bilinçsizce ilaç kullanımı sağlığımızdan ediyor. Gereksiz ilaç kullanımı alerjik reaksiyonlara, karaciğer ve böbrek yetmezliklerine neden olabiliyor. Yanlış ilaç kullanımı zararları neler? Bilinçsiz ilaç kullanımı yan etkileri nelerdir?

06.01.2020-16:21 - (Son Güncelleme: 23.07.2021-11:10)

'Bu ilaç bana iyi geldi sen de içebilirsin' sözü tanıdık geldi mi? Hemen hemen hepimizin karşılaştığı bu tarz cümleler aslında ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor. Hastalandığımızda hemen başvurduğumuz ilaçlar aslında tam bir zehir kaynağı olabilir ve karaciğer, böbrek yetmezliğine sebep olabiliyor. Yanlış ilaç kullanımı zararları neler? Bilinçsiz ilaç kullanımı yan etkileri nelerdir?

BİLİNÇSİZ İLAÇ KULLANIMI ZARARLARI NELER?

Yanlış ilaç kullanımı zararları neler? Türkiye'de özellikle yaşlı hastaların reçetesiz kullandığı ilaçların yüzde 40 ila 60'ını kabızlık ilaçları, ağrı kesiciler ve vitamin takviyeleri oluşturuyor. Kullanılan bitkisel ürünler genelde doktor veya eczacılara bildirilmiyor. Ancak bu tür harici gıda takviyeleri de ilaçlarla etkileşime girerek istenmeyen etkilere yol açıyor. 

Yanlış ilaç kullanımı zararları oldukça can sıkıcı sonuçlara yol açıyor. Sıkça ve bilinçsizce kullanılan ağrı kesiciler, antibiyotikler, kan sulandıran ilaçlar, solunum yollarını açan ilaçlar, tansiyon ilaçları, idrar söktürücüler ve kan şekerini düşüren ilaçlar kullanılan diğer ilaçlar ile etkileşime girerek kritik yan etkilere neden oluyor. 

En sık karşılaşılan yan etkiler; bilinç bulanıklığı, depresyon, hafıza kaybı, kabızlık, huzursuzluk olarak karşımıza çıkabiliyor. Hem karaciğer, hem böbrek yetmezliğine sebep olan ve yan etkilerle hayatı zehir eden ilaç kullanımına oldukça dikkat etmek gerekiyor.

SAĞLIKLI SANIYORDUK ANCAK BÖBREK YETMEZLİĞİNE NEDEN OLUYOR!

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Aslı Karadeniz, akılcı ilaç kullanımının, hastalara klinik bulgu ve bireysel niteliklere göre teşhis konulduktan sonra, ilacın uygun dozda ve uygun zamanla uygulanması olduğunu ifade etti. 

'Fazla ve gereksiz ilaç kullanımının arzu edilemeyen etkileri olabilir. Alerjik reaksiyonlar gerçekleşebilir, karaciğer ve böbrek yetmezlikleri ortaya çıkabilir, değişik ilaç etkileşimleri, yan etkileri olabilir. Fazla, gereksiz ve yanlış ilaç kullanımının negatif etkilerini engellemek için doktor tavsiyesiyle doğru zamanda ve biçimde ilaç kullanmak gerekir. Yan etkiler olsa dahi hasta kontrol altında olacaktır.'

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal