Sağlıklı Kişilerinde Hem Grip Hem Zatürre Aşısı Olması Öneriliyor

Uzmanlar, sağlıklı olan bireylerinde grip aşısı yaptırmasını önererek, zatürre aşısı yaptırmanın risk grubunda yer alan kişilerin grip ve Covid-19 enfeksiyonunu daha sorunsuz geçirmesine katkı sağlayacağını belirtiyor.

15.08.2020-12:27 - (Son Güncelleme: 15.08.2020-12:40) Sağlıklı Kişilerinde Hem Grip Hem Zatürre Aşısı Olması Öneriliyor

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker İnanç Balkan, influenza (grip) virüsünün çok hızlı bir şekilde mutasyon geçirdiğini ve her yıl yenilendiğini belirterek, geçtiğimiz yıl grip aşısı yaptıran kişilerinde bu yıl tekrar aşı olmasının önerildiğini söyledi.

‘ANTİKORLARIN KORUYUCU ETKİSİ ZAMANLA AZALIYOR’

Aşı ile oluşan antikorların koruyucu etkisi zaman geçtikçe azaldığını ve grip aşısının, mevsimsel grip salgınından hemen önce, Türkiye için Kasım ayı içerisinde yapılması gerektiğine işaret eden Balkan, şu bilgileri paylaştı:

‘Grip aşısı, 6 ayını doldurmuş çocuklar dahil, salgın zamanlarında herkese ve risk grubunda olan kişilere yıllık olarak önerilmektedir. Kronik hastalıkları bulunanlar, kronik hasta ve yaşlılara bakım verenler, sağlık çalışanları, salgın açısından riskli kapalı ve kalabalık alanlarda çalışanlar için grip aşısı özellikle önerilmektedir. Grip aşısı inaktif (ölü) aşı olduğu için bağışıklığı baskılanmış kişilere, hatta (ilk 3 ayını geçmiş olan) gebelere de uygulanabilmekte, uygulanması önerilmektedir. Grip aşısının koruyuculuğu sadece gribe karşıdır ve yüzde 100 koruyucu değildir. Bazı yıllarda koruyuculuk yüzde 50'nin altında kalabilmektedir. Bununla birlikte Kovid-19 pandemisi sürecinde, birbirine klinik olarak benzeyen iki virüsten hiç olmazsa birine karşı, hiç olmazsa belli düzeyde korunma sağlamak amacıyla bu yıl grip aşısının daha fazla rağbet görmesi beklenmektedir ki bu doğru bir yaklaşımdır.’

‘RİSK GRUBUNDA YER ALMAYANLARIN ZATÜRRE AŞISI YAPTIRMASINA GEREK YOK’

Balkan, zatürre aşısının (konjuge pnomokok aşısı) belirli risk grubunda yer alan kişilerin ömür boyunca bir kez ya da polisakkarit zatürre aşısının da ek olarak 5 yıl arayla iki kez yapılmasıyla toplam üç kez uygulandığını aktardı.

Zatürre aşısının, 65 yaş ve üstü kişilere, KOAH, astım, diyabet, böbrek yetmezliği, kanser, organ nakli alıcısı, bağışıklık baskılayıcı tedavi gören, kronik HIV enfeksiyonu gibi kronik hastalıkları olan kişilere ve dalağı alınmış kişilere önerildiğini belirten Doç. Dr. İlker İnanç Balkan, ‘Bu gruplarda yer almayan kişilerin -sağlık çalışanları ve toplu bulunulan kapalı alanlarda çalışan kişiler dahil- zatürre aşısı yaptırmasına gerek yoktur. Mevcut aşı önerileri bilimsel rehberlerde bu şekilde yer almaktadır’ ifadelerini kullandı

Balkan, aşı ile engellenen zatürrenin etkeni olan pnömokok bakterisinin, hasta olan bireylerden yayılarak salgın yapan grip ve Covid-19 etkeni virüslerden farklı olarak üst solunum yolunda zaten yer aldığını, kişinin yaş ve kronik hastalıklara bağlı olarak bağışıklık yanıtının bozulması neticesinde alt solunum yoluna inerek zatürreye neden olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

‘Gerek grip gerekse Kovid-19 hastalığı seyrinde görülen ölümlerin bir kısmı, viral enfeksiyona ikincil olarak gelişen bakteriyel enfeksiyon (zatürre) nedeniyle ortaya çıktığı için zatürre aşısı yaptırmış olmak, risk grubundaki kişilerin grip ve Kovid-19 enfeksiyonunu daha sorunsuz atlatmasına katkıda bulunmaktadır. Bununla birlikte bağışıklık sorununa yol açan bir kronik hastalığı veya altta yatan bir kronik akciğer hastalığı bulunmayan kişilerin pandemi sürecinde zatürre aşısı yaptırması yönünde bir öneri bulunmamaktadır.’

GRİP VE ZATÜRRE COVID-19 İLE KARIŞABİLİYOR

Grip ya da zatürre geçiren kişilerde akciğer grafisi bulguları ve klinik bulguları Covid-19'a benzediği için bu hastaların bazen yanlışlıkla Covid-19 tanısı ve tedavisi aldığını ve yanlışlıkla Covid-19 pandemi servislerine yatırıldığını belirten Balkan, ‘Bu da hastaların doğru tedavilerinin gecikmesine, tanılarının gecikmesine, tanı karışıklığına yol açmakta. Bu nedenle Kovid-19 pandemisi sürecinde risk grubundakilerin mutlaka grip ve zatürre aşılarını tamamlamaları, tanının gecikmesini, tanı karışıklığını ve pandemi servislerine yanlışlıkla yatırılmayı önlemek için de öneriliyor’ dedi.

‘SAĞLIKLI KİŞİLERİN DE GRİP AŞISI YAPTIRMASI ÖNERİLİYOR’

Doç. Dr. İlker İnanç Balkan, bu aşıları sağlıklı olan kişilerin yaptırmasında herhangi bir sakınca olup olmadığı konusuna da değinerek, ‘Grip, çevreden bulaşan ve salgın yapan bir enfeksiyon olduğu için sağlıklı kişilerin de grip aşısı yaptırması önerilir. Ancak bu risk pnömokok bakterisi ile gelişen zatürre için geçerli olmadığından, risk grubunda yer alanların zatürre aşısı yaptırması yeterlidir’ diye konuştu.

Grip aşısını yaptırmak için belirli bir takvime bakıldığını(kıştan önce), zatürre aşısı için bir zaman sınırlaması olmadığını belirten Doç. Dr. Balkan, çocuklara, çocukluk aşı takvimi içinde ülke genelinde ücretsiz uygulanan zatürre aşısının, risk grubundaki erişkinler için de hastanelerin ‘erişkin aşı’ birimlerinde ücretsiz uygulandığını aktardı.

Doç. Dr. İlker İnanç Balkan, grip aşısının da belirli risk grubunda yer alan kişiler ve sağlık çalışanları ile sınırlı olarak il sağlık müdürlükleri tarafından tedarik edilip erişkin aşı birimlerinde ücretsiz olarak yapıldığını söyledi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal