Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Vücudun yaşamsal faaliyetlerini düzenli olarak yerine getirebilmesi adına yeterli ve dengeli beslenmek oldukça önemlidir. Peki, sağlıklı beslenme nasıl olur? Detaylar haberimizde…

23.03.2020-15:09 - (Son Güncelleme: 23.03.2020-14:07) Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Yaşam şeklini düzenleyerek günlük beslenmenizde dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Konuyla ilgili olarak Diyetisyen Nevra Demirel bilgilendirmelerde bulundu. İşte detaylar…

SAĞLIKLI BESLENME NASIL OLUR?

Öğünlerinizi Düzenleyin

Düzenli saatlerde öğün atlamadan beslenmek, metabolizmanızın düzgün ve hızlı çalışmasına yardımcı olarak kilo kontrolünü sağlamayı kolaylaştırır ve günlük besin ihtiyaçlarınızı çok yönlü karşılamayı sağlar. Bu sebeple 4-6 öğün şeklinde beslenme planı oluşturmak uygun olacaktır.

Beslenmenizde Çeşitlilik Sağlayın

Öğünlerinizde farklı besin gruplarına yer vermeye çalışın. Örneğin tabağınızı dörde bölerek, bir protein kaynağı (et, tavuk, balık gibi), sebze grubu (buharda sebze veya salata), diğer kısımlara da doğru bir karbonhidrat kaynağı (bulgur, kahverengi pirinç, tam tahıllı ürünler vb.) ve süt ürünleri (yoğurt, kefir, ayran) yerleştirebilirsiniz. Bu sayede oldukça dengeli bir ana öğün yapmış olursunuz.

Doğru Yağlar Tercih Edin

Doymamış yağlar açısından (özellikle zeytinyağı) zengin bir diyet, kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Günlük beslenmenizde doymuş yağların tüketimini sınırlandırın. Beslenmenizde fazla miktar ve sıklıkta yağlı etler, tam yağlı süt ürünleri, kaymak, krema, trans yağlar içeren paketlenmiş ürünler, fast food besinler, cipsler gibi besinlerden mümkün oldukça uzak durun. Yiyecekleri pişrirken kızartma tekniğini kullanmayın. Kuruyemişlerden faydalanın ancak fakat tohumlar yüksek kalori içerdiği için kararında tüketmeye özen gösterin.

Posa Tüketiminizi Artırın

Her gün 4-5 porsiyon sebze ve meyve tüketimi, tahıllar, bakliyatlar, kuruyemişlerde ortalama 25 gram olan lif ihtiyacınızı karşılayarak sindirimin desteklenmesini sağlar. Kan şekeri dengesinin sağlanmasında ve kolesterolün düşürülmesinde de oldukça etkilidir.

Bol Bol Su İçin

Vücut ısı dengesinin kontrolü, sindirimin ve doygunluğun sağlanması, metabolizmanın hızlanması ve vücuttaki birçok reaksiyonda yer almasından dolayı her gün en az 8-10 bardak su içilmesi gerekir.

Baharatlardan Faydalanın, Tuz Tüketimini Azaltın

Yemeklerinizde acı biber, kimyon, zerdeçal, karabiber, zencefil gibi baharatlar kullanmak hem yemeklerinizi tatlandıracak hem de metabolizmanızın hızlı çalışmasına destek olacaktır. Fakat fazla tuz tüketimi kan basıncını yükselmesine neden olup kemik erimesi riskini artırır ve böbreklerdeki yükü artırarak sağlığı olumsuz etkiler. Tuz tüketimini günlük 5-6 gram ile sınırlandırmak gerekir.

Daha Güçlü Bir Bağışıklık İçin Demir, Çinko, Selenyum Ve Magnezyum İçeren Besinleri İhmal Etmeyin

Kırmızı et, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, tahıllar, süt ürünleri, kuruyemişlerden yararlanabilirsiniz.

Kandaki D Vitamini Seviyenizi Kontrol Edin

D vitamini eksikliğinde doktor tavsiyesi üzerine takviye alınabilir. Bunun dışında kendiniz; güneşten yararlanabilir, beslenmenize balık, yumurta sarısı, süt ürünleri gibi besinleri ekleyebilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal