Sağlık Bakanlığı Bayram İçin Uyardı

Sağlık Bakanlığı, Kurban Bayramı’nın yaklaşması üzerine kurban etinin kesilmesi, muhafaza edilmesi, pişirilmesi aşamasında dikkat edilmesi gereken el hijyeni, sosyal mesafe ve maske kullanımı değinerek önemli uyarılarda bulundu.

29.07.2020-10:05 - (Son Güncelleme: 29.07.2020-09:58) Sağlık Bakanlığı Bayram İçin Uyardı

Sağlık Bakanlığına göre, tatlı, şeker ve kırmızı et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı'nda, şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet hastası olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor.

Bayramda, sağlıklı beslenmenin temel kurallarına, yemek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli alınmasına özen gösterilmesi son derece önemlidir.

KURBAN ETİ NASIL TÜKETİLMELİ?

Yeni kesilmiş hayvanların etleri sert olduğu için hem pişirmede hem de sindiriminde zorluk yaşanmasına neden oluyor.

Bundan dolayı özellikle mide-bağırsak hastalarının kurban etlerini hemen tüketmemeleri, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgara yöntemi ile pişirdikten sonra tüketmeleri öneriliyor.

Sakatat tüketiminin de arttığı Kurban Bayramı'nda kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı olan kişilerin sakatat tüketiminden kaçınmaları gerekiyor.

KURBAN ETİ NASIL PİŞİRİLMELİ?

Kurban Bayramı'nda, etin ne kadar tüketilmesi gerektiğinin yanı sıra pişirme yöntemleri de önemlidir. Bu nedenle etlerin pişirilmesinde haşlama veya ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli ve kızartmalardan kaçınılmalıdır.

Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yönteminin çeşitli ‘kanserojen maddelerin’ oluşumuna yol açabileceği için tercih edilmemelidir.

İyi kalite proteinin yanı sıra yağ, çeşitli mineraller ve vitaminler içeren fakat C ve E vitamini yönünden yoksun olan etin, sebzelerle birlikte pişirilmesi veya yanında sebze de tüketilmesi önerilir. Bu sağlıklı beslenme açısından büyük önem taşır.

Et ile yapılan yemeklerde, etin kendi yağı ile pişirilmesi ve ilave yağ eklenmemesi özellikle kuyruk yağı ve tereyağının et yemeklerinde kullanımından kaçınılması, etlerin ızgara pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklığın eti yakmayacak ve kömürleşmesine neden olmayacak şekilde ayarlanması öneriliyor.

Etin çiğ veya az pişmiş tüketilmesi, bazı zoonoz hastalıklarının bulaşmasına neden olduğunu akıldan çıkarılmaması konusuna da vurgu yapılıyor.

Hayvanların kesilmesi ve geri kalan tüm aşamaların yapılması sırasında kişisel hijyen kurallarının ihmal edilmemesi konusunda da ciddi uyarılarda bulunuluyor.

KURBAN ETİ NASIL SAKLANIR?

Kesilen etlerinin korunması ve saklanması insan sağlığı açısından oldukça önemlidir? Bu nedenle, etin kesiminden sonra hijyen kurallarına ve pandemi sürecinde uygun sosyal mesafe koşullarına dikkat edilmesi, en kısa sürede soğutulma ve parçalama işleminin gerçekleştirilmesi, buzdolabında dinlendirilmesinin ardından dondurularak saklanması tavsiye ediliyor.

Kurban etini büyük parçalar halinde değil, bir yemeklik olacak şekilde parçalanılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılması gerekir. Sarılan etler buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır.

SOSYAL MESAFEYE DİKKAT EDİN

Etin hazırlanması için kullanılan kesme tahtalarında çiğ sebze ve meyve doğranmamalıdır.

Bayramlarda da etin, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uygun miktarda, çeşitlilik oluşturmak için diğer besin grupları ile aynı öğünde tüketilmesine özen gösterilmelidir.

Besin güvenliği sağlamak için etlerin kurbanlık olarak kesiminden hazırlanması, pişirilmesi ve tüketimine kadar izlenen tüm aşamalarda hijyen ve sanitasyona dikkat edilmesi, hayvanın kesim işlemi esnasında maske takılması, el hijyeni ve sosyal mesafeye dikkat edilmesi öneriliyor. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal