Sağlığına Türkiye'de Kavuştu

Yurt dışında yaşayan Şeneryiğit ailesi, 1p36 Delesyonu Sendromu hastası olan 4 yaşındaki minik Arda için, tavsiye üzerine Türkiye’ye tedaviye geldi.

14.09.2020-10:38 - (Son Güncelleme: 14.09.2020-10:29) Sağlığına Türkiye'de Kavuştu

Yurt dışında yaşayan, 1p36 Delesyonu Sendromu hastası 4 yaşındaki Arda, yurt dışındaki uygulanan tedavi saatlerinin yetersizliği sebebiyle Türkiye’ye getirildi. Almanya’da yaşayan Şeneryiğit ailesinin en küçük üyesi olan 4 yaşındaki Arda,daha 3 aylıkken başını tutamama, kol ve bacak kaslarında gevşeklik olduğu gerekçesiyle doktora götürüldü. Kontrollerin ardından Arda’ya 1p36 Delesyonu Sendromu teşhisi koyuldu. Almanya’da sağlık merkezlerine giden aile, tedavi saatleri yetersiz olduğu için yeni bir arayışa girdi. Tedavi için ise yurt dışındaki doktorlar Türkiye’yi tavsiye edince, aile Türkiye’de tedaviye başlanmasına karar verdi. Eskişehir’de tedavi görmeye başlayan Arda, 1 aylık tedaviye olumlu yanıt vermeye başladı.

Dr. Türkan Tünerir, ailenin Almanya’da çok az sayıda, ve bir günde sadece yarım saat kadar tedavi uygulandığı için Türkiye’yi  tercih ettiğini ve ‘Arda'nın doğumsal bir rahatsızlığı nedeniyle 3 aylıktan sonra gövdeyi ve başı tutamama, kol ve bacak kaslarında gevşeklik bulgularıyla Almanya'da doktora gidiyorlar. Orada epilepsi dediğimiz nöbet geçirme rahatsızlığı olduğu tespit ediliyor. Gelişme geriliği tespit ediliyor. Almanya'da çeşitli rehabilitasyon programlarına giriyorlar fakat yeterli sonuç alamıyorlar. Çok az sayıda ve saatte çalışma uygulandığı için bebeğin olumlu yönden gelişmelerini çok yavaş kaydediyorlar. Bunun üzerine aile bir arayış içine giriyor. Almanya'da çocuğa bakan doktor da Türkiye'de iyi rehabilitasyon imkanlarının olduğunu ve kendisinin araştırarak daha yoğun bir tedavi alması gerektiğini öneriyor.’ diyerek sürecin nasıl geliştiğini anlatıyor. Tünerir, korona sebebiyle geliş tarihleri ertelenen ailenin uçuşlara izin verilince hemen Eskişehir’e sadece tedavi olmak için geldiğini belirtiyor. 

BİR AYDA BÜYÜK BAŞARI

Tıp Merkezi Sorumlu Terapisti Melike Candan Gelerli, Arda'nın çok hızlı gelişme gösterdiğini fakat yine de uzun ve yoğun bir tedavi uygulanması gerektiğini belirtti. İlk geldiğinde Arda’nın başını tutamadığını belirten Gelerli, ‘Gövde dengesinde bozuklukları vardı. Uzun süre yatmasına bağlı kurbağa pozisyonu olmuştu bacaklarında. Biz öncelikle yoğun bir tedavi ile günde 4 saat fizyoterapist arkadaşlarımla birlikte Arda'yı önce pozisyonlamaya, vücut şeklini düzeltmeye ve bununla birlikte de kaslarını güçlendirmek için uğraştık. Kurbağa pozisyonunu düzelttiğimiz anda gövde dengesi, baş kontrolü ve vücut algısında çeşitli düzelmeler gösterdi. Süreç hala uzun ve yoğun bir mesaiye ihtiyacı var. Daha uzun süre tedavi görürse biz de merkezimizde Arda'yı daha iyi yerlere getirmiş olmanın mutluluğunu yaşayacağız’ ifadelerini kullandı.

KEŞKE DAHA FAZLA KALABİLSEYDİK

Ardan’nın annesi Pınar Hanım, Almanya’da 2 saat tedavi vermedikleri için Türkiye’ye geldiklerini söyledi. Anne Pınar Şeneryiğit, Arda’nın 3 aylıkken havale geçirdiğini, ağır epilepsi hastası olduğunu belirtti ve ‘Kontrollerimizde Arda'nın genetiğinde bir eksiklik olduğu ortaya çıktı. 1p36 Sendromu diye geçiyor. Almanya'daki doktorumuz en az günde 2 saat tedavi görmesi gerektiğini söyledi. Almanya'da günde 2 saat tedavi vermedikleri için biz de buraya gelmeye karar verdik. Almanya'da günde yarım saat tedavi yapıyorlar. Haftada 3 defa. Bu da Arda için çok yetersiz. Burada kafa kontrolünü yapmaya başladı. Daha iyi oturmaya başladı. İyi gelişmeler gösteriyor. Bu hafta sona eriyor. Üzülerek gidiyoruz. Keşke daha fazla kalabilseydik’ ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal