Sabahları Baş Ağrısı ile Uyanmanın 5 Nedeni

Sabah uyandığınızda dinlenmiş bir şekilde kalkmayı beklerken baş ağrısıyla karşılaşmak hiç hoş bir durum değildir. Genel olarak sabahları yaşanan baş ağrıları fazla önemsenmiyor ancak yaşanan bu ağrı farklı hastalıkların belirtisi olabilir. Peki, sabahları baş neden ağrır? İşte sabahları baş ağrısının 5 nedeni…

08.04.2020-09:17 - (Son Güncelleme: 08.04.2020-08:50) Sabahları Baş Ağrısı ile Uyanmanın 5 Nedeni

Birçok kişi yaşadığı bu kısa süreli ağrılarının üzerinde durmaz ancak bu ağrılar ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir. Bu nedenle sabahları yaşanan bu tip ağrılara kulak asılması olası bir hastalığın teşhisi için oldukça önemlidir.

SABAHLARI BAŞ AĞRISININ NEDENLERİ

Yüksek Tansiyon

Hipertansiyon hastalarının çok sık şikayet ettiği konuların başında sabahları yaşadıkları baş ağrıları gelir. Uyku sırasında yaşamsal fonksiyonlar minimum seviye düşürülerek vücudun dinlenmesi sağlanır. Bu esnada kan basınca da düşer. Bu da hipertansiyon hastalarının şiddetli bir baş ağrısıyla güne başlamasına sebep olur.

Gizli Depresyon

Depresyon hastaları isteksiz ruh hallerinden dolayı sabahları uyanmakta zorluk çeker ve uyanıp tekrar uykuya dalmak istedikleri zamanda bu pek mümkün olmayabilir. Fazla uyumak baş ağrısıyla birlikte depresyonu tetikleyen kaygı, stres gibi durumlar da yol açabilir.

Uyku Apnesi

Uyku apnesi olan kişilerde sadece horlama gibi basit belirtiler görülmez. Horlama vücudun tam anlamıyla dinlenmesine engel olan bir sorundur fakat uyku apnesi horlamadan daha tehlikelidir ve bazı semptomların ortaya çıkmasına neden olabilir. Uyku apnesi ortaya çıktığı zamanlarda solunumda zorluk yaşanır ve hatta öyle ki kısa süreliğine solunumun durması bile söz konusu olabilir. Ani bir şekilde gelişen solunumun durması durumu ya da burnun uyku esnasında tıkanması beyne giden oksijen miktarının azalmasına sebep olur. Solunum durması yaşayan kişilerde sabahları meydana gelen baş ağrısının şiddeti oldukça fazladır. Hem vücudun yeterli dinlenememesi hem de beynin yorgun olması güç içerisinde de bu ağrıların tekrarlamasına sebep olur. Kişinin yaşamsal fonksiyonlarını tehdit eden bu ağrılar uykudan uyandıran baş ağrısına da dönüşebilir. Bu ağrıların neden olduğu uykusuzluk, yorgunluk gibi durumlar ise yaşam kalitesini düşüren başlıca faktörlerdir.

Stres ve Kötü Yaşam

Stres, birçok hastalığın tetiklenmesinde oldukça önemli bir rol oynar. Sabah yaşanan baş ağrılarının üzerindeki etkisi de büyüktür. Strese alkol, sigara gibi kötü alışkanlıklar da eklenirse vücut devamlı bir yorgunluk halinde olur. Sigara, alkol gibi maddelerin içerisinde bulunan kimyasallar ve toksin maddeler vücudun işlevlerini yerine getirmede sekteye uğratır. Vücut, bu toksin maddeleri bir an önce uzaklaştırmak adına daha fazla efor harcar, normalin üzerinde yorulur. Bu da uykuda geçirilen sürenin artmasına sebep olur. Böyle bir yaşam tarzında da geç uyanıldığı zaman baş ağrısı çekmek de kaçınılmaz olur. Dokuz saatten fazla uyumak beyindeki serotonin hormonunun azalmasına neden olur. Bu da kan akışını yavaşlatır ve baş ağrılarını ortaya çıkarır.

Endorfin Hormonu

Mutluluk hormonu olarak da bilinen endorfin seviyelerindeki düzensizlikler beyne giden damarlarda daralmaya ve sıkışmaya sebep olmaktadır. Bu da sabahları şiddetli bir şekilde yaşanan baş ağrılarının meydana gelmesine neden olur. Öte yandan bir süre sonra şiddeti artan bu ağrıların gözlerde de etki göstermesi beklenir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal