Rokanın Mucizevi Faydaları Nelerdir?

Yapılan araştırmalara göre, son derece faydalı bir bitki olan roka beynin güçlendirilmesi, mineral emilimini artırması ve bağışıklık sistemini hızlandırması ile oldukça faydalı. Peki, rokanın faydaları neler? Roka diyeti nasıl yapılır? İşte detaylar

03.05.2018-09:56 - (Son Güncelleme: 07.01.2022-14:44)

Roka, ağırlıklı olarak tadı acımtırak bulunsa da limon ile birlikte tüketildiğinde oldukça lezzetli olan ve herkes tarafından sevilen bir besindir. Roka, ülkemizde ve dünyada yemeklerde ve salatalarda sıklıkla tüketilir. Bu yoğun tüketiminin sebebi yalnızca lezzetli ve yiyeceklere yakışan bir besin olması değildir. Roka, içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde çok ama çok sağlıklı bir besindir. Bu yönüyle sağlıklı beslenmenin oldukça önemli temel taşlarından biri olabilmektedir. Rokayı düzenli olarak ve vücuda gerektiği miktarda tüketmek insan sağlığı için oldukça faydalı olmaktadır ve etkileri bazen hızla bazen de uzun vadede görülebilmektedir.

SOĞUK ALGINLIĞINA KARŞI ETKİLİ!

Roka muhteşem bir antioksidan özelliği taşımaktadır. Bu sebebiyle düzenli olarak tüketmeyi gerektirmektedir. Rokayı antioksidan özelliğinden dolayı düzenli tüketenler soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıklardan kolayca korunabilirler.

Rokanın kemik sağlığı için de oldukça büyük faydaları bulunur. Kemik gelişimine katkı sağlayan roka, kemiklerde olması muhtemel hasarların da önüne geçmek için faydalıdır. Dolayısıyla çocuklar, yetişkinler ve yaşlılar kemik sağlıkları için düzenli olarak ve yeterli miktarda roka tüketmelidirler.

ALZHEİMER RİSKİNİ AZALTIYOR!

Roka Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltmaktadır. Benzer şekilde Alzheimer hastalığının tedavisinde de güçlü rol oynayan bir besindir. Özellikle yaşlılarda görülen Alzheimer hastalığı riskinden korunmak için vücudun ihtiyacı olduğu miktarda roka tüketebilirsiniz.


Roka gözlere de çokça iyi gelmektedir. Bu sebeple gözlerde ortaya çıkması muhtemel birtakım rahatsızlıkların da önüne geçmek konusunda faydalıdır. Eğer ki gözlerinizde ileriki yaşlarda birtakım rahatsızlıkların olacağından şüpheleniyorsanız kesinlikle belirli miktarda roka tüketmelisiniz.

Roka içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde cilde de oldukça yararlı bir besindir. Cildin yenilenmesini ve canlı bir görünüm kazanmasını sağlayan roka, ciltte meydana gelen birtakım kusurların giderilmesinde de önemli rol oynamaktadır.


Roka içeriğindeki kalsiyum ve demir sayesinde saç sağlığı konusunda da büyük bir öneme sahiptir. Saçları parlaklaştırarak güçlenmesini sağlayan roka aynı zamanda saç dökülmeleri konusunda da etkilidir.

Kas sağlığı konusunda roka pek çok yarara sahiptir. Özellikle kaslarda meydana gelen kasılmaları önleme konusunda oldukça olumlu bir etkisi vardır. Kas kasılmasını önlemek için düzenli olarak ama aşırıya kaçmadan roka tüketebilirsiniz.

ROKA ZAYIFLATIR MI?

Roka insanların diyetlerinde özellikle salatayla birlikte ya da sade olarak tükettiği bir besindir. Fakat bu noktada bir uyarımız olacaktır. Çünkü rokanın iştah açıcı özelliği vardır. Dolayısıyla kilo vermek ve zayıflamak için diyet yapan insanların rokayı diyet öğünlerinde sıklıkla tüketmeleri onlar için problem yaratabilmektedir. Bu sebeple diyet gıdalarınızda rokayı az miktarda ve sağlıklı olması için kullanmanız kilo verme sürecinde size yardımcı olmaktadır. Aksi takdirde kilo vermek isterken sürekli acıkan bir bünyeyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Yolunda giden bir diyetin sekteye uğramaması için belirli bir miktarda roka tüketmek faydalıdır. Ancak öte yandan rokanın oldukça düşük kalorili bir yeşillik olduğunu da hatırlatmak gerekir.


ROKANIN BESİN DEĞERLERİ

100 gram çiğ roka, yaklaşık 25 kalori. 100 g rokada;

- Kalori (kcal) : 25

- Karbonhidrat (g) : 3.65

- Protein (g) : 2.58

- Yağ (g) : 0.66

- Lif (g) : 1.6

- Kolesterol (mg) : 0

- Sodyum (mg) : 27

- Potasyum (mg) : 368

- Kalsiyum (mg) : 160

- Vitamin A (mg) : 113

- Vitamin C (mg) : 15

- Demir (mg) : 1.46

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal