Ramazan Boyunca Bu Besinlerden Uzak Durun!

Ramazan ayı boyunca tüketmeniz gereken besinlerin yanı sıra uzak durmanız gereken besinlerde vardır. Sizin için Ramazan ayı boyunca uzak durmanız gereken besinleri bir araya getirdik. Detaylar haberimizde…

14.05.2020-13:43 - (Son Güncelleme: 14.05.2020-12:52) Ramazan Boyunca  Bu Besinlerden Uzak Durun!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak, sağlıkla ilgili herhangi bir sorun yaşamamak için Ramazan sofralarındaki 4 tehlikeye dikkat çekerek önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. Talak “Geniş ve zengin hazırlanan iftar ve sahur sofraları bu dönemde sağlık sorunlarına sebep olabiliyor.

İftar ve sahurda yanlış beslenmek ağırlık hissi, kan şekerinde rahatsız edici oynamalar, kabızlık, mide ve sindirim problemleri, gaz, halsizlik, vitamin eksikliği, bağışıklık sisteminde zayıflama, halsizlik, sinirlilik, baş ağrısı ve hipertansiyon gibi pek çok soruna yol açabiliyor.

Aynı zamanda yapılan hatalar nedeniyle sağlıksız şekilde hızlı kilo artışı veya tam aksine hızlı kilo kayıpları yaşanabiliyor,” dedi.

KIZARTMALI YİYECEKLER

Sahurda ya da iftarda sindirilmesi zor olan yağlı besinlerden ve kızartmalardan kaçınılması gerekir. Bu tür besinlerin tüketilmesi gaz ve şişkinlik şikayetlerinin artmasına ve reflüden ileri gelen rahatsızlıklara neden olur.

Kızartılmış gıdalar susuzluk hissini artırabileceği gibi, fazla kalorili olması nedeniyle Ramazan ayının sonunda kilo almanıza da neden olabilir. Aynı zamanda kızartılan yiyeceklerin içerisinde akrilamid adı verilen kanserojen maddeler oluşur ve sağlıklı olan bir gıdayı tamamen sağlıksız hale getirir. Bu sebeple gıdaları yağda kızartmak yerine haşlama, buharda pişirme, fırında ya da ızgarada pişirmeye özen gösterin.

ŞERBETLİ, HAMURLU TATLILAR

Şüphesiz iftardan sonra herkesin gözü tatlı arıyor... Fakat yemekten hemen sonra tüketilen ve genel olarak şerbetli ve hamurlu tercih edilen tatlılar kan şekerinin aniden yükselmesine neden olur. Yanı sıra yüksek kalorili oldukları için porsiyonlarına dikkat edilmezse kilo artışına neden olmaktadır.

Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar, meyveli tatlıları, komposto ve hoşaf tercih edebilirsiniz. Tatlıyı haftada bir iki günü geçmeyecek şekilde yemekten 2 saat sonra tüketebilirsiniz.

TUZLU, SALAMURA YİYECEKLER

Ramazan ayı boyunca birçok kişi açlıktan ziyade susuzluktan şikayet etmekte. Özellikle sahurda ya da iftarda tüketilen turşu ile salamura besinler su ihtiyacınızın daha da artmasına neden olmakta. Bu nedenle sahurda peynir, zeytin gibi besinler tüketecekseniz önce suda bekletin ya da tuzsuz olanları, salamura yapılmamış olanları tercih edin.

Tuz içeriği yüksek olan salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş et ürünlerini de sahurda tüketmemelisiniz. İftarda yemeklere, salatalara fazla tuz atmamaya özen gösterin. Karabiber, pul biber, kekik, kimyon, nane gibi diğer baharatlar ile yemeklerinizi çeşnilendirebilir, tuz kullanımınızı azaltabilirsiniz.

AŞIRI ÇAY VE KAHVE

Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak “İftar sonrası bir çay demlesek de içsek diyenler dikkat! Özellikle siyah çay ve kahve diüretik etkileri nedeniyle vücuttan su atılımını artırabildiği gibi içeriğindeki kafeinin uyarıcı etkisi nedeniyle uykusuzluğa da neden olabilir. Bu yüzden siyah çay ve kahveyi çok fazla içmemeye özen gösterin.

Her siyah çay ve kahve içtiğinizde yanında bir bardak su içerek sıvı eksiğini kapatmaya çalışın. Papatya veya rezene gibi bitki çaylarını tüketmeniz sindirime de yardımcı olur, gaz ve şişkinlik problemlerinizi azaltmaya yardımcı olabilir.

Kefir, tuzsuz ayran, süt gibi içecekleri yemekten iki saat sonra ara öğün yerine tercih ederek hem vitamin ve mineral desteği sağlarsınız hem de sıvı ihtiyacınızı gidermeye yardımcı olursunuz,” diye konuştu.

İFTAR VE SAHURDA BU UYARILARA DİKKAT

İftarda dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak, konuşmasına şu şekilde devam etti:

 “Yaklaşık 16 saat açlıktan sonra, iftarda çok hızlı yemek yemek midede ağırlık, yanma hissi, bulantı, gaz ile kabızlık gibi sindirim sorunlara yol açabiliyor.

Orucu iftariyelikler veya çorba gibi hafif besinlerle açmaya özen göstermelisiniz. 10-15 dakika gibi ufak aralar vererek ana yemeğe devam edilmeli. Araştırmalar gösteriyor ki; beyine giden tokluk sinyalleri midenin dolmasıyla ancak 15-20 dakika sonra gerçekleşiyor. Hızlı yemek yemek, doygunluk hissinizin geç gelmesine bu nedenle de porsiyon kontrolünüzü kaybetmenize ve kilo almanıza sebep olabilir. İftarda olduğu gibi sahurda da hızlı hızlı yiyip hemen yatmak sindirim sistemi problemlerine sebep olarak sizi oruç tuttuğunuz gün boyunca rahatsız edebilir. Bu nedenle hem iftarda hem de sahurda yavaş yemek ve çok çiğnemek en doğru yöntemdir.”

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal