Protein eksikliğine karşı hangi önlemler alınmalı?

Protein düşüklüğü yani hipoproteinemi, 100 ml plazmadaki protein oranının 6 gr’ın altına düşmesi ile ortaya çıkan bir durumdur. Peki protein eksikliğine karşı hangi önlemler alınmalı gelin içeriğimizde birlikte bakalım.

22.07.2019-12:36 - (Son Güncelleme: 13.04.2022-11:28) Protein eksikliğine karşı hangi önlemler alınmalı?

Protein vücut yapısı için çok önemli bir gereksinimdir. Kaslar, dokular, iç organlar, kan hücreleri, savunma mekanizmaları, saç, tırnak ve deri hücrelerinin yapısında mevcuttur. Besinlerden alınan proteinler bağırsaklara aminoasit olarak ulaştırılır. Aminoasitler karaciğere ulaşınca vücudun ihtiyaç duyduğu proteine dönüştürülür.

Protein eksikliğine dikkat!  

Beslenmeye et, yumurta ve protein içeriği fazla olan bakliyatlar ilave edilmelidir. Çok fazla et yemek gerekli protein alındığını göstermez.

Kalifiye protein almaya dikkat etmek gerekir. En kaliteli protein kaynakları ise tavuk, tavşan, hindi etleri ve yumurtadır.

Yağ, protein emilimini azaltır. Yağlı protein kaynaklarından uzak durmak gerekir. Buharda ve fırında pişirmek en çok tavsiye edilen et pişirme yollarındandrı.

Yemeklerle protein eksikliği giderilemezse eğer ek protein içecekleri ya da hastanede damar yolu ile takviye yapılabilir.

Yoğun spor yapanlar muhakkak yeterli protein almalıdır. Fakat her şeyin fazlası zarardır, bunu da unutmamak gerekir.

Protein kaynağı sebzeler

Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu gerekli proteini sebzelerden de karşılayabilirsiniz. Sebze grupları içinde de protein deposu besinler bulunuyor. Bu besinlerin başında, bürüksel lahanası, brokoli ve ıspanak gibi bazı sebzeler geliyor. Eğer protein içeriğini biraz daha güçlendirmek istiyorsanız, sebzelerinize kiona ekleyebilirsiniz.

Kuru fasulye kabartma tozu ile ıslatın

Bir diğer protein kaynağı besin ise fasulyedir. Ancak fasulye doğru pişirilmediğinde gaz problemlerine neden olabilir. Ancak fasulyeyi kabartma tozu ile ıslatarak, gaz yapıcı halini azaltabilirsiniz. Islamak için suya koyduğunu fasulyelerinize kabartma tozu ekleyen ve sonra iyice durulayın. Kuru fasulyeye karbonat eklemek de çok sık kullanılan bir yöntem. Karbonat fasulyelerin daha çabuk yumuşamasını ve dolayısıyla yemeğinizin daha hızlı pişmesini sağlarken fasulyenin saldığı gazı da yok edebiliyor.

Besinlerin protein değerleri

1 su bardağı fıstık: 41 gram protein.

1 su bardağı kabak çekirdeği: 39 gram.

1 su bardağı peynir (İsviçre, mozzarella peyniri, Colby Jack): 36 gram

1 su bardağı tempeh: 34 gram

1 su bardağı az yağlı süzme peynir: 28 gram

1 su bardağı yulaf: 26 gram

½ fincan tofu: 22 gram

1 su bardağı yağsız Yunan yoğurdu: 22 gram

1 su bardağı barbunya fasulyesi: 21 gram

1 su bardağı beyaz fasulye: 19 gram

1 su bardağı barbunya: 19 gram

1 su bardağı mercimek: 18 gram

1 su bardağı edamame: 17 gram

1 su bardağı lima fasulyesi: 15 gram

2 yemek kaşığı fıstık ezmesi: 9 gram

1 su bardağı tofu yoğurdu: 9 gram

1 su bardağı pişmiş kinoa: 8 gram

1 su bardağı yağsız süt: 8 gram

1 su bardağı soya sütü: 7 gram 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal