Proliferasyon Ne Demek?

Proliferasyon, oldukça merak edilen tıbbi ve biyolojik terimlerden biridir. Peki, proliferasyon ne demek, proliferasyon süreci nasıl işler?

14.06.2018-16:49 - (Son Güncelleme: 29.05.2021-11:12) Proliferasyon Ne Demek?

Proliferasyon en temelde hücrelerin çoğalma sürecine verilen isimdir. Proliferasyon, uzun ve karmaşık bir süreci kapsamaktadır. Bu süreç sonunda hücre artışı gerçekleşir. Genetik imkanlar ölçüsünde artış gösterilen hücreler, sürecin sonuna kadar artar ve protein sentezi gerçekleşir.

PROLİFERASYON NEDİR? 

Canlılar hücrelerden oluşur.  Hücreler organik ve inorganik moleküllerden başka % 70 oranında su içeren yapı birimleridir. Diğer pek çok canlıda olduğu gibi memeliler sınıfına dahil olan insanların yaşamı dişi üreme hücresi yumurta ile erkek üreme hücresi olan sperm hücresinin birleşmesiyle başlar. Hücrelerin artışı bölünmeyle gerçekleşir. Bölünme ise büyüme ve gelişmeyi, yerine göre de üremeyi sağlar. Hücrelerin çoğalması ya da artmasına tıp dilinde proliferasyon adı verilir. Hücrelerin çoğalabilmesi için genetik emir verilmesiyle başlayan proliferasyon sürecinde protein sentezi, organellerin çoğalması, hücre hareketleri gibi olaylar gözlenir. Hücre bölünmesiyle ilgili tüm bilgiler çekirdekteki DNA molekülünde depolanmış durumdadır.

PROLİFERASYON SÜRECİ NASIL İŞLER?

Hücrelerin çoğalması anlamına gelen proliferasyon sürecinde hücre çekirdeğindeki kromozomlar eşlenir ve bölünmenin ileriki evrelerinde birbirinden ayrılarak iki yeni hücreye geçer.  Hücrenin proliferasyon süreci bazı genler ve enzimlerle kontrol edilmektedir. Hücre siklusu adıyla da bilinen bu süreç yani hücrelerin bölünerek çoğalması kan ve epitel hücrelerinde olduğu gibi birçok hücrenin yaşamı boyunca devam eder.  Bazı hücrelerin polifere olması daha nadir gerçekleşir ve oluştuktan sonra bu tür hücreler bölünme yeteneğini kaybeder. Sinir hücreleri bu tür hücrelerden olup insanların doğumdan sonra bölünme yeteneklerini kaybetmişlerdir.

MENSTRÜAL SİKLUS VE POLİFERASYON DÖNEMİ

Adet döngüsü diye de bilinen ve menopoz dönemine kadar kadınlarda devam eden mentrüel siklus kendi içinde birkaç döneme ayrılır. Proliferatif dönem bunlardan biridir. Menstrüel siklusun ilk dönemi olan proliferasyon ya da diğer adıyla foliküler evrede yumurtalıklardaki foliküller olgunlaşmaktadır. Bu aşamada rahim içi tabaka yani endometrium kalınlaşmakta, bağ doku artış göstermektedir.  Bunun ardından gelen evre ovulasyon evresidir. Ovulasyondan sonra salgılamalar devam eder, sarı cisim evresi ve adet kanaması ile siklus tamamlanır ve bir siklus tamamlandığında bir sonraki başlar. Menstrüel siklusun her dönemi hormonların kontrolündedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal