Probiyotikler

Probiyotikler, insan vücudu için önemli olan bazı canlı bakteriler ve mayalardır. Bunlar sindirim sistemimiz için önemli bir yer tutmaktadır.

03.07.2020-16:02 - (Son Güncelleme: 03.07.2020-15:59) Probiyotikler

İnsanoğlu genellikle probiyotik denilince kötü huylu mikroplar olarak düşünmektedir. Ancak vücudumuzda hem yararlı hem de faydalı mikroplar bulunmaktadır.

Probiyotik ise iyi huylu mikroplar kategorisinde yer almaktadır bunun sebebi ise hem bağırsaklarımızın korunması hem de sindirimimizin kolaylaşmasına yardımcı olmalarındandır. Probiyotikler, probiyotik kapsül, probiyotik tablet veya probiyotik şase şeklinde insanların tüketimini kolaylaşmasını sağlaması için piyasaya sürülmüştür doğal Probiyotik içeren besinler yoğurt, süt ve süt ürünleridir.

Takviye edici olarak probiyotik seçimini yapılmışsa eğer kapsül ya da hangi şekilde tüketirseniz direkt olarak bağırsaklarınızı gidecektir. Doktorlar probiyotiği sindirim problemleri yaşayan hastalarına önermektedir.

Probiyotik Çeşitleri Nelerdir?

Bilinen üç temel probiyotik çeşidi vardır. Bunlar bakteri başlığı altında sınıflandırılmıştır. Hepsinin farklı farklı yararları vardır ancak çeşidine göre takviye edici probiyotik kullanacaksanız eğer hangi çeşidin probiyotik çeşidi olduğunu doktorunuza başvurarak tüketiniz.

“Lactobacillius” probiyotik çeşidi, yoğurt ve diğer gıdalarda bulunabilecek en yaygın bilinen probiyotik çeşididir. Kullanım olarak ise ishal durumunda ve sindirim kolaylaştırması nedeniyle yardımcı olan bir çeşittir.

“Bifidobacterium” probiyotik çeşidi ise, seçilmiş bazı süt ürünlerinde bulunmaktadır. Kullanım şekline göre ise bağırsak problemi yaşayan kişilerin rahatsızlıklarını hafifletmesi amacıyla yardımcı olmaktadır.

“Saccharomyces Boulardii” probiyotik çeşidi, kullanım alanına göre ishal ve sindirim problemleri ile rahatsızlığı olan kişilerin kullandığı probiyotik mayadır ve çok fazla bilinmiyordur.

Probiyotiklerin Faydaları Nelerdir?

Probiyotikler, ilk olarak sindirim sistemindeki diğer bakteriler ile iyi huylu bakterilerin dengelenmesine yardımcı olmaktadır. İyi huylu bakteri olduğu için tüketildiğinde sağlığa faydası da olacaktır. Yararlı probiyotiklerin sahip olduğu diğer bir fayda ise bağırsakların dengesini bozmadan çalışmasını sağlamasıdır.

Doktorlar tarafından da bağırsak ve sindirim kolaylığı için verilen iyi huylu bakterilerin hem vücudumuza faydası olduğu için hem de sağlığımız için kullanılması güvenli görünmektedir. Probiyotiklerin diğer bir yeteneği ise, ishalin şiddetini azaltma ve önleme özelliğine sahip olmasıdır.

Antibiyotik kullandıktan sonra yan etki olarak ishal durumunu yaşanmasının ardından bağırsaklarda kötü bakterilerin iyi bakterilerle olan dengesini olumsuz yönde etkiler. Bu durumda takviye edici probiyotik kullanılması dengeyi yeniden yakalamak için uygundur. Yapılan bazı çalışmalar ise Probiyotik  kullanımında ishal oluşumunun hafiflettiği ne karşın olduğunu göstermektedir. Ayrıca ince detaylı yapılan çalışmalar sonucunda yalnızca antibiyotikle olan ishallerin dışında, diğer ishal çeşitleri içinde probiyotiklerin 24 saate yakın bir süre içerisinde ishali azalttı ortaya çıkmıştır. Bu sebeple fazlasıyla ishal durumu yaşayan kişilerin probiyotik kullanması, doktor kontrolü altında önerilmektedir.

Probiyotik kapsülleri hem çiğnenebilir hem de yutulabilir özelliği ile farklı şekillerde sunulmaktadır. Doktor kontrolünde verilen bazı probiyotiklerin ise kalbi sağlıklı tutmaya yardımcı olduğu söylenmiştir Belirlenen çalışmalar sonucunda probiyotik kullanımının yetişkinlerde alerji ve egzama gibi cilt hastalıklarını da azalttığı görülmüştür

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal