PLT Nedir? Düşük PLT Ne Anlama Gelir?

Kan tahlili sonuçlarında yer alan PLT nedir, görevleri nelerdir? Düşük PLT ne anlama gelir? Sorularının yanıtları haberimizde.

14.01.2019-14:54 - (Son Güncelleme: 14.01.2019-14:48) PLT Nedir? Düşük PLT Ne Anlama Gelir?

Kan tahlili sonuçlarında yer alan PLT nedir, görevleri nelerdir? Düşük PLT ne anlama gelir? Sorularının yanıtları haberimizde. İşte detaylar...

PLT Nedir?

PLT, platelet kelimesinin kısaltmasıdır. Grekçedeki pıhtı ve hücre kelimelerinden gelir. Trombosit adı da verilen plateletler yani kan pulcukları damarların zarar görmesi durumunda reaksiyon gösterir ve toplanarak bir pıhtı oluşturur. Böylece kanamanın önüne geçilir.

PLT'nin Görevleri

Bu pulcuklar renksiz hücre parçacıklarıdır ve disk şeklindedirler. Kan pulcuklarının içindeki granüller iltihaplara ve kanamalara verilen tepkilerde görev alırlar. PLT’ler hasarlı yerde toplaşarak bir tıkaç görevi görür ve kanama durdurulur. Buna trombotik tıkaç denmektedir.

Sağlıklı bir insanda trombosit sayımı 250-500 x 109/L kan arasındadır. Bu değerin düşük veya yüksek olması bazı hastalıklara ve vücuttaki problemlere işaret edebilir.

Düşük PLT Ne Anlama Gelir?

Düşük trombosit sayımı kanama riskini yükseltir. Trombosit sayımının düşük olması vücutta oluşabilecek en ufak kanamaların bile durdurulamamasına, adet dönemlerinde çok fazla kanama olmasına yol açabilir. PLT'nin çok çok düşük olmasında beyin kanaması riski vardır. Ayrıca hamilelik döneminde erken doğum riskini artıran nedenlerden biri düşük PLT sayısıdır.

 

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal