Plazma Tedavisi Sanıldığı Kadar Etkili Değil

Uzmanlar plazma tedavisinin virüs ile temastan hemen sonra yapılırsa çok daha etkili olabileceğini bildirdi.

23.10.2020-15:55 - (Son Güncelleme: 23.10.2020-16:47) Plazma Tedavisi Sanıldığı Kadar Etkili Değil

Araştırmacılar, koronavirüsten kurtulan kişilerden alınıp hasta olan kişilere antikor verilmesini sağlayan plazma tedavisinin (immün plazma tedavisi) hastalığın ilerlemesini engellemede çok az bir etkiye sahip olduğunu kanıtladı.

Hakemli tıp dergisi British Medical Journal’da yayımlanan araştırma, Hindistan’da hastanede tedavi altında olan 464 koronavirüs hastasını iki gruba ayırarak incelemeler yapıldı.

Associated Press'in (AP) haberine göre, deney grubuna standart bakımla plazma tedavisi, kontrol grubuna ise yalnızca standart bakım uygulandı.

Çalışmanın 7. gününde deney grubunu inceleyen uzmanlar, hastaların nefes darlığı ve yorgunluk semptomlarında hafif düzelmeler görüldüğünü belirtirken virüsün etkisiz hale getirildiğini gösteren ‘negatif dönüşüm’ oranının yükseldiği gözlemlendi.

Ancak 28. günün sonunda söz konusu tedavi, koronavirüsten dolayı gerçekleşen ölüm oranlarında büyük bir azalma sağlayamadığı gibi hastalığı tedavi edilmesinde de büyük bir ilerleme kaydedemedi.

Hücresel mikrobiyoloji uzmanı Simon Clarke, tedavinin sınırlı etkisinin hastalıkla mücadelede yeterli olmadığını kaydetti.

Viroloji profesörü Ian Jones da plazma tedavisinin, koornavirüsle temastan hemen sonra uygulanması durumunda etkili olma ihtimalinin çok daha yüksek olabileceğinden bahsetti. ‘Bu çalışmada tedavinin kötü performansı hayal kırıklığı yaratıyor ama şaşırtmıyor’ ifadelerini kullanan Jones, söz konusu yöntemin hastalığının ilk safhalarındaki kişilere uygulanması çağrısında bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal