Pelvik Organ Sarkması Nedir?

Pelvik organ sarkmasının kişiye göre değişen çeşitli etkileri ve aşamaları vardır. Pelvik organ sarkması ile ilgili tüm detaylar...

28.01.2021-09:41 - (Son Güncelleme: 11.12.2021-17:33) Pelvik Organ Sarkması Nedir?

Pelvik organ sarkması sebepleri arasında yaygın olarak yaşlılık, obezite, öksürük krizlerine sebep olan hastalıklar, zor ve çoklu doğumlar ve ağır yük kaldırmak gibi durumlar vardır. Sık ve yoğun görülen kabızlık da bu probleme yol açabilen etkenlerden biridir. 

Pelvik organ sarkmasının kişiye göre değişen çeşitli etkileri ve aşamaları vardır. Hafif organ sarkmalarında yalnızca baskı ve idrar kaçırma gibi problemler olurken, ağır seviye organ sarkmasında cinsel bozukluk, idrar ya da dışkılama sıkıntıları yaygın olarak görülür. 

PELVİK ORGAN SARKMASI NASIL ANLAŞILIR?

Pelvik organ sarkması belirtileri, çoğunlukla idrar yoluyla kendini gösterir. İdrar kaçırma ya da idrar yaparken zorlanma, yaygın olarak görülen belirtiler arasındadır. Bunun yanında, cinsel ilişki sırasında oluşan şiddetli ağrılar, yoğun bel ağrısı, vajinal kanama ve akıntının çoğalması ve vajinada baskı, şişlik hissetmek organ sarkmasının başlıca belirtileri arasındadır. 

Hafif geçirilen organ sarkması durumunda, bu belirtiler arasından yalnızca idrar kaçırma görülebilir. Fakat her idrar kaçırma sorunu pelvik organ sarkmasından kaynaklanmaz. Organ sarkması olup olmadığını anlamanın en etkili belirtisi vajinada hissedilen şişlik ve ele gelen kitle olmasıdır. Bu belirtilerin bir ya da birkaçını yoğun şekilde hissediyor ve artık yaşam kaliteniz düşmeye başlıyorsa doktorunuza danışıp muayene olmalısınız. 

PELVİK ORGAN SARKMASI ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Pelvik organ sarkması, kişiye fazlasıyla rahatsızlık veren ve gün içinde yapılan basit hareketleri bile zorlaştıran bir problemdir. Tek organın sarkmasıyla oluşabileceği gibi, çoğunlukla iki ya da üç organın birlikte sarkmasıyla da meydana gelebilir. 3 farklı sarkma çeşidi bulunur; 

- Arka kompartmanda sarkma  

- Ön kompartmanda sarkma  

- Üst kompartmanda sarkma 

Üst kompartman sarkması, rahim sarkması olarak da adlandırılır. Rahmin vajinadan sarkıp fıtıklaşması sonucu meydana gelir ve en yaygın görülen sarkma türlerinden biridir. Rahmi alınmış kişilerde, nadiren de olsa vajinal kubbenin sarkması ve aşağı doğru çökmesi de görülebilir. 

Rektum olarak adlandırılan kalın bağırsağın alt kısmının şişmesi, vajinaya doğru sarkması ya da dışarı çıkması durumuna arka kompartman sarkması denir. İnce bağırsağın vajinanın arka kısmında şişmesi sonucunda da oluşabilir. 

Ön kompartman sarkması ise, diğerlerine benzer olarak mesane ve üretranın vajinadan sarkması ya da fıtıklaşmasıyla meydana gelir. En yaygın görülen pelvik organ sarkması çeşididir. Bu sarkmaların etkileri kişiye göre değişiklik gösterebilir ve hepsi bir arada da yaşanabilir, tek başına da görülebilir. Küçük bir muayene sonrası doktorunuz tarafından kolayca tespit edilir ve basit tedavilerle bile iyileşebilir. 

PELVİK ORGAN SARKMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Pelvik organ sarkmasını tedavi etmek için kişiye göre değişiklik gösterecek yöntemler vardır. Hangi yöntemin kullanılacağı tamamen kişinin şikayetlerine ve doktorun inisiyatifine bağlıdır. Cerrahi müdahale yapabileceği gibi, cerrahi olmayan müdahalede de bulunabilir. Başlıca tedavi yöntemleri şunlardır; 

- Vajinal müdahale  

- Egzersiz  

- Pesser 

- Robotik müdahale  

- Abdominal müdahale  

- Vajinanın kapatılması  

Daha önce de söylediğimiz gibi, tedavinin nasıl olacağı sizin şikayetlerinize, isteklerinize ve hastalığın boyutlarına göre değişiklik gösterir. Çeşitli tip ve seçeneği bulunan pesserler, vajenin iç kısmına takılarak organlara destek sağlar ve sarkmayı engellemeyi amaçlar. Hangi tip pesserin size uygun olduğu doktorunuz tarafından belirlenir. Genelde çeşitli sebeplerle cerrahi müdahale istemeyenler için kullanılır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal