PDW nedir, PDW Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

PDW dediğimiz, kanda bulunan trombositlerin değerini ölçen bir testtir. Kan değerleri için oldukça önemli olan bu test hakkında, PDW nedir? PDW yüksekliği ne anlama gelir? Hangi Durumlarda PDW Testi Yaptırılır? Sorularını sizin için araştırdık.

13.06.2018-16:25 - (Son Güncelleme: 22.07.2021-13:22)

PDW olarak kısaltılan ve kandaki trombositlerin (platelet) büyüklüklerinin dağılım aralığını ölçmek için kan yoluyla yapılan test, Trombosit Dağılım Genişliği (PDW) testi olarak adlandırılır. Peki PDW Nedir? Düşüklüğü ve Yüksekliği Neden OIur? PDW yüksekliği ne anlama gelir? Hangi Durumlarda PDW Testi Yaptırılır? Tüm merak edilenleri sizin için araştırdık…

PDW NEDİR?

Tıbbi açıdan yapılan kan testinin nedeni kanda yer alan PDW seviyesinin saptanması içindir. Genel olarak kronik vakalarda başvurulan PDW testi hastanın talepleri doğrultusunda genel kontrol ve teşhis durumlarında da başvurulan bir kan testi türüdür.

PDW testinin başlıca nedeni; kanda yer alan trombosit dağılımının sağlıklı bir bireyde olduğu aralıkta olmamasıyla bağlantılıdır. Bu durumda yalnızca trombosit seviyesi ya da trombosit hücrelerinin sağlığı açısından değil, kemik iliğiyle bağlantılı birçok hastalığın da ortaya çıkmasına neden olur. 

PDW YÜKSEKLİK NEDENLERİ

-Doğum kontrol hapları

-Kanser türleri

-Anemi (Kansızlık)

-Bulaşıcı hastalıklar

PDW DÜŞÜKLÜK NEDENLER 

-Çeşitli ilaç kullanımları (Yan etkilere bağlı olarak PDW değer düşüklüğü)

-Kanser

-Kızamık

-Hepatit benzeri enfeksiyonel durumlar

HANGİ DURUMLARDA PDW TESTİ İSTENİR?

-Olası iç kanamalarda

-Ekseriyetle tekrar eden burun kanamalarında

-Cilt yüzeyinde meydana gelen kızarıklıklar ve deri dökülmeleri 

-Küçük yaralanmalarda kesik bölgesindeki kanın durmaması

-Kan pıhtılaşması

-Herhangi bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi nedensiz şekilde vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan mor lekeler

-Hayati tehlike arz eden ve uzun vadeli tedavi süreci gerektiren bulaşıcı hastalıklarda

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal