PCT Yüksekliği Nedir, Nedenleri Neler?

PCT iltihaplanmalardan ve enfeksiyonlardan kaynaklı olarak ani şekilde yükselir. Peki Pct tüksekliği nedir, nedenleri neler? İşte merak edilenler haberimizde...

13.06.2018-14:51 - (Son Güncelleme: 28.05.2021-17:58) PCT Yüksekliği Nedir, Nedenleri Neler?

PCT iltihaplanmalardan ve enfeksiyonlardan kaynaklı olarak ani şekilde yükselir. Başlı başına hangi enfeksiyon ya da hangi hastalık olduğunu belirlemez. Bu konuda sadece veri elde etmeye olanak sağlar. Peki, Pct yüksekliği nedir, nedenleri neler? Sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

PCT YÜKSEKLİĞİ NEDİR VE NEDENLERİ NELERDİR?

Prokalsitonin (PCT) vücut tarafından taşınmakta olan tiroid hormonunun öncüsü içinde yer alır. Özellikle insan vücudunda bulunan iltihaplanmalardan ve enfeksiyonlardan kaynaklı olarak ani şekilde yükselir. PCT yüksekliği testi doktorlar tarafından bulaşıcı hastalıkların tanısı için kullanılır. PCT yüksekliği neyi gösterir, iki şeyi ifade eder. İltihaplanma oranı yüksekliğini ortaya çıkartmaya yardımcı olur. İkincisi bakterilerin belirlenmesidir.

Elde edilecek olan veriler sayesinde tedavi olanağı da hızlı şekilde bulunur. Bakteriler ile alakalı enfeksiyonların varlığı mevcutsa uzman hekimler bu aşamada antibiyotik reçete edecektir. Eğer vücutta bulunan virüs bir inflamasyondan kaynaklı olarak ortaya çıkmışsa PCT değerleri genelde daha düşük seviyelerde kalır. Bu aşamada antibiyotik kullanımı kesinlikle yapılmaz. PCT yüksekliği kan zehirlenmesi yani sespis sorununu da gösterir.

Bu sorunun teşhis edilmesinde kullanılan bir testtir. Bu tehlikeli hastalığa genelde bakteriler neden olur. Hastalığın durumu ve ne düzeyde olduğu ile alakalı olarak uzman hekime bilgi gösterir. Bu değerlerin sayılarında ya da üreme hızlarında farklılıklar varsa uzman hekimler bunu bir uyarı sinyali olarak alır. Büyük ihtimalle organ yetmezliği ya da septik şok ortaya çıkar. Devamlı olarak yüksek düzeyde giden PCT değerleri olumsuzluk olduğunu gösterir.

PCT yüksekliği nedir

Yoğun bakım ünitelerinde PCT seviyeleri bakteriyel enfeksiyonlar ve inflamasyon için risk faktörlerini izlemek adına kullanılabilir. Değerlerde artış olursa bir enfeksiyon ya da iltihaplanma nedeni aramak gerekmektedir. Bunun yanı sıra hastanın tıbbi geçmişi ve diğer bulgular ile alakalı bağlantıları da izlenmelidir. Bu sayede tedavi konuda daha net bir süreç başlayacaktır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal