P Vitamini Vücuttaki İltihabı Azaltıyor

P vitamini, C vitamini ile benzer özellikler gösterdiği çok fazla fark edilmeyen bir vitamindir. C vitamininin emilimini artırarak faydalarının kaybolmasını engelleyen P vitamini, internette en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki, P vitamini nedir? P vitamininin yararları nelerdir?

13.08.2020-09:50 - (Son Güncelleme: 13.08.2020-09:45) P Vitamini Vücuttaki İltihabı Azaltıyor

Vücuttaki kılcal damarların geçirgenliğini ve direncini olumlu etkileyen ve damarların yapısının korunmasında etkili olan P vitamini kanın vücuda yayılmasını sağlar. Sizin için P vitamininin faydalarını ve hangi besinlerde bulunduğunu bir araya getirdik. Detaylar haberimizin içeriğinde…

P VİTAMİNİ NEDİR?

P vitamini, vücuttaki atar ve toplardamarların arasındaki bağlantıları sağlayan kılcal damarların geçirgenliğini ve bu damarların yapısının korunmasını sağlayan önemli bir vitamindir. Doğada saf haliyle sarı renkte yaygın olarak görülür. Suda çözünebilen ve C vitaminine çok fazla benzer özellikleri vardır. Genellikle aynı besinlerin içeriğinde yer alır.

 P VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Herkes tarafından bilinmeyen bu vitaminin vücutta eksikliği kaslar ve baldırlarda kramp oluşmasına neden olur. Bazen hızlı kalp atışının bile nedeni P vitamini eksikliği olabilir. Aynı zamanda, P vitamini eksikliğinde eklemlerde şişme ve denge kaybı da görülebilir. Eksikliklerinde, kılcal damar zarlarında ve doku hücreleri arasında çimentomsu bazı maddelere rastlanmıştır. İnflamasyon (dokularda ağrılı şişme ve kızarıklık), kılcal damarlarda yırtılma ve kanamalar görülebilir.

P VİTAMİNİNİN FAYDALARI NELERDİR?

P vitamini; kollajen dokusunun güçlenmesine ve esnek olmasına katkı sağlar, şeker hastalığına bağlı göz sorunları, hemeroid, varis, ülser, diabetik kanamalar, doğum, adet ve diş eti kanamalarının engellenmesinde fayda sağlar.

Soğuk algınlığında, C vitamini ile birlikte etkili bir takviyedir.

C vitamininin okside olmasını engeller, genellikle C vitamininin etkinliğini dolaylı yönden de olsa artırır.

Eklemlerde şişme ve iltihaplanma, astımda ve alerjik durumlarda, ani düşüklerde faydası bulunur sağlar.

D vitamini ile birlikte menapozda, beyin kanaması ve felç oluşumunda, radyasyonun etkilerini azaltmakta, etkili bir vitamin olduğu düşünülmekte.

Aynı zamanda Rutin yani P1 vitamini yüksek tansiyonun düşürmede de etkisi vardır ve kuvvetli bir antioksidandır.

Fenolik bir antioksidan olan P vitamininin süperoksit radikalleri temizleyebileceği de kanıtlanmıştır.

Tüm bunların yanı sıra P vitamini, ciltteki kolajen seviyesinin korunmasını sağlayarak yaşlanmayı da geciktirir. Bir çeşit protein olan kolajen memelilerde bol miktarda bulunur. Yaşlandıkça vücuttaki kalojen miktarı azalmaya başlar. Kalojen yapısının korunması sağlıklı ve genç görünümlü bir cilt yapısına sahip olmak için oldukça önemlidir.

P VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

P vitamini; atkestanesi kabuğu, marul, taze biber, yer fıstığı, başta Mersin portakalı olmak üzere turuçgiller ve bunların kabuklarındaki beyaz etsi dokuda, menekşe yaprağı, yumurta, frenk üzümünde, kivide, soğan, kuşburnu, limon, ıspanak, lahana, yeşil çayda bulunur.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal