Oruç Tutmanın Faydaları Nelerdir?

11 ayın sultanı olan Ramazan ayının gelmesiyle birlikte tüm Müslümanlar oruç tutmaya başladı. Peki, orucun insan vücuduna faydaları nelerdir? Detaylara haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz…

28.04.2020-15:52 - (Son Güncelleme: 28.04.2020-14:28) Oruç Tutmanın Faydaları Nelerdir?

Dengeli bir beslenme düzeni ve düzenli uyku ile Ramazan ayında vücudunuzu zararlı atıklardan arındırarak tazelenebilirsiniz. Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Demirçelik oruç tutmanın insan sağlığı üzerindeki faydalarına dair bilgiler paylaştı. İşte detaylar…

VÜCUT DİRENCİNİ ARTIRIR

Metabolizma, gün içerisinde tüketilen besinlerin hazmedilmesini sağlarken vücudun savunma ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Oruç tutarken sindirime ayrılan süre azaldığı için, iftar ve sahurda sağlıklı bir beslenme diyeti ile mide ve bağırsaklar dinlenerek kendini yeniler. Özellikle hiç durmadan çalışan karaciğerin dinlenmesine olanak sağlayan oruç, kan içerisinde yer alan akyuvarların da performansıyla vücuttaki her organın dinlenmesini ve hastalıklara karşı direncinin artmasını sağlar.

HÜCRELERİ ONARIR

Oruç tuttuğunuz zaman vücuttaki hücreler otofaji adı verilen hücresel bir işlemin başlamasını sağlar. Bu işlem, hücrelerin parçalanması ve zamanla hücrelerde oluşan ölü veya işlevsiz proteinlerin dışarı atılmasını sağlar. Otofaji oranının artması kanser ve alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riskinin de azalmasını sağlar.

TİP 2 DİYABET RİSKİNİ ÖNLER

Düzensiz, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı tip 2 diyabet hastalığının son yıllarda önemli derecede artmasına neden olmuştur. Yüksek kan şekeri seviyesi insülin direncinin artmasına neden olur. Sağlıklı beslenme kurallarına uyularak tutulan oruç, kan şekeri seviyesinde önemli miktarda azalmaya yardımcı olurken, insülin direncinin de azalmasına neden olur.

OKSİDATİF STRES VE İLTİHABI AZALTIR

Oksidatif stres, yaşlanmanın yanı sıra daha birçok kronik hastalığa (diyabet, obezite, kanser vb.) neden olur. Araştırmalar oruç tutmanın vücudun oksidatif strese karşı direncini arttırdığını ortaya koymuştur. Aynı zamanda uzun süre aç kalmak inflamatuvar belirtileri azaltarak birçok yaygın hastalığın ana sebebi olan iltihaplara karşı vücudun korunmasını sağlar.

KALP SAĞLIĞINI KORUR

Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam tarzı gibi birçok faktör kalp hastalığı riskinin artmasına neden olur. Oruç, kalp sağlığını destekleyen faktörlerden iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolü artırırken kötü kolesterol olan LDL ve trigliserid oranlarının düşmesine yardımcı olur.

Yapılan bir araştırmaya göre orucun yağ ve şeker metabolizmasında görev alan, kalp hastalıkları ve kalp krizine karşı koruyan bir hormon olan adiponektinin seviyesini artırdığını ortaya koymuştur.

KANSERİ ÖNLER

Kanser hastalığı, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi ile karakterize olmuş bir hastalıktır. Oruçlu kişide organizma kendini kontrol etmeye vakit bulur ve bu sayede kanser hücrelerinin oluşumunu en başında engellemiş olur.

ZİHNİ GÜÇLENDİRİR

Ramazan ayı boyunca uzaklaştığımız fiziksel istekler, beynimizin yapılan işlere daha fazla yoğunlaşmasını sağlar. Lüzumsuz metabolik aktivitelerle vakit harcamayan vücut, algılama ve öğrenmeye odaklanarak hafızanın daha iyi çalışmasına katkı sağlar. Açlık, beyin sağlığı için önemli olduğu saptanan çeşitli metabolik özellikleri iyileştirir.

Yapılan çalışmalarda beyin fonksiyonları için faydalı olabilecek yeni sinir hücrelerinin büyümesini artırabileceğini göstermiştir. Ayrıca yetersizliği halinde depresyon ve farklı beyin sorunlarına neden olabilecek nörotrofik faktör denilen beyin hormonu seviyelerinin artmasına da yardımcı olur.

ALZHEİMAR'I ÖNLER

Alzheimer hastalığı, çoğu zaman ileri yaştaki insanlarda görülen çok yaygın bir nörodejeneratif hastalıktır. Bu hastalığın kesin olarak bir tedavisi bulunmamaktadır. Bu sebeple ilk etapta ortaya çıkmasını önlemek gerekir. Yapılan bir araştırma, orucun Alzheimer ve Parkinson hastalığının oluşumunu geciktirebileceğini veya ciddiyetini azaltabileceğini ortaya koymuştur.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal