Oruç tutmanın faydaları nelerdir, beyin sağlığına etkileri nelerdir? Hafızayı güçlendiren oruç Alzheimer riskini azaltıyor

Uzun saatlerce tutulan oruç, çoğu zaman bünyenin zayıf düşmesine ve enerji düşüklüğüne neden oluyor fakat diğer yandan da oruç tutmak vücut sağlığı ve beyin sağlığı için tam bir detoks etkisi oluşturuyor. Uzmanlar oruç tutmanın bedenimiz ve ruhumuz için oldukça yararlı olduğunu söylüyor.

02.04.2022-16:00 - (Son Güncelleme: 02.04.2022-16:35)

Ramazan ayı süresince, beynimiz diğer organlarımızdan ayrı olarak tam kapasiteyle çalışır. Bunun sebebi, vücudumuzdaki organların bu ayda beyne daha az uyarı göndermesidir. Vücuda giren gıdaların azalması ve vücudun uzun bir zaman boyunca aynı saatlerde yemek yemeye alışmış olması, beyni rahatlatmaktadır.

Oruç tutmanın beyne olan yararı, bilimsel araştırmalar sonucu ortaya konmuştur. Kişinin, oruçlu olduğu zamanlarda beyninde, nörotrafik faktör denilen protein üretimi yükselmektedir. Beyin türevli nörotrafik etken, salgı proteini olup beyinde ve kan dolaşımında bulunmaktadır.

Orucun sağlık açısından faydaları nelerdir?

Oruç tutmanın beyin sağlığımıza yapmış olduğu katkılardan bazıları şu şekilde:

- Oruçlu olduğumuzda bedenimiz gereksiz metabolik aktiviteler ile uğraşmayacağı için algılama ve öğrenme aktiviteleri çok artar. Hafıza ve belleğimiz bu dönemde daha fazla kayıtlama yapar.

- Oruç ile beyin normalde kullanmış olduğu enerji kaynağı glukozun yerine yağları parçalayarak keton birimlerini enerji olarak kullanır. Ketonlar da beyin için verimli enerji kaynaklarıdır. Ketonlar daha fazla enerji oluşturmak adına enerji üretim merkezleri mitokondrilerin sayısını yükseltir. Mitokondrilerin çoğalması demek vücudun gençleşmesi anlamına gelmektedir.

- Oruç bünyemizde sinir hücrelerinin yenilenmesinin tamirini temin eden BDNF proteininin artmasını oluşturur. Bu da insanları kronik nörolojik hastalıklara karşı korumaya alırken, hafızanızı da kuvvetlendirir.

Orucun faydaları nelerdir?

- İki ila üç haftalık oruç tutulmasının ardından da kolesterolünüz daha dengeli bir hal alır. Oruç tutma inme ve kalp hastalığına karşı da koruyucudur.

- Oruç tutmak, tansiyonunuzu düşürür. Tansiyon yüksek ise beyne kan akışı azalır. Sinir hücresi besinsiz ve oksijensiz kalır. Bu da kronik rahatsızlıklara ve beyin felçlerine zemin hazırlar.

- İnflamasyonu ve oksidatif stresi düşürür. Glukoz enerji olarak kullanıldığı takdirde yan ürün olarak oksidatif strese sebep olur. Keton kullanımı oksidatif stresi engeller ve bir nevi antioksidan görevi üstlenir.

- Bağışıklığı kuvvetlendirir. Lökosit dediğimiz savaş hücrelerinin yenilenmesini sağlar. 

- Diyabet tablosunu tersine çevirir. İnsülin duyarlılığını da yükseltir.

- Oruç ile beyin bölgesinde yeni sinir hücreleri oluşur. Bu durum da öğrenme sürecini yükseltir, strese karşı direnci de arttırır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal