Orta Kulak İltihabı

Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülen orta kulak iltihabı sorunu, yutkunma ile östaki borusundan orta kulağa hava kaçması ile oluşan sorundur. Birçok farklı sebep ile bu sorunun yaşanması mümkündür. Alerji, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı bu sebepler arasında gösterilebilir. İşte haberin detayları…

20.08.2020-17:52 - (Son Güncelleme: 20.08.2020-17:49) Orta Kulak İltihabı

Orta kulak ile bağlantıyı sağlayan östaki borusu arasında havanın bulunması, havanın sıkışması ve bu bölgenin iltihaplanması sonucunda bedeninde yaşanan rahatsızlıktır. Çocuklarda ve yetişkinlerde farklı özelliklerle çıkan orta kulak iltihabı aynı şiddetle ağrısın sürdürmez.

ORTA KULAK İLTİHABI NEDENLERİ NELERDİR?

Neden üstteki borusundan kaynaklanmaktadır: Orta kulaktaki üstteki bulursun orta kulak bölgesinde havasının yenilenmesine buradaki hava basıncının düzenlenmesinde yardım etmektedir. Ancak bu işlem gerçekleştiği sırada hava basıncını vazgeçemezsin buradaki sıvının dışarı çıkartılmasını zorlaştırır ve dışarı çıkmaması sonucunda da tıkanma gerçekleşir. Çocuklarda daha fazla görülen orta kulak iltihabı yetişkinlerde de görülmektedir ve yetişkinlerde görüldüğü takdirde de ileri derecede sorunlara sebebiyet verebilmektedir.

  • Neden geniz eti kaynaklıdır: Östaki borusuna yakın olan geniz etinde şişkinlik yaparak kulak enfeksiyonuna neden olabilir. Geniz etine şişkinlik göstermesi ise farklı nedenlere bağlıdır.
  • Neden yaş kaynaklıdır: Orta kulak iltihabı çocuklarda daha sık görülür ve yaş ilerledikçe görülme olasılığı olduğu bilinir. En çok orta kulak iltihabı sorunum 6 ay ve 2 yaş arasındaki bebeklerde görülmektedir,
  • Bunların dışında yarık damak, Down sendromu gibi kişisel rahatsızlık faktörleri de orta kulak iltihabının destekleyen nedenler arasında yer almaktadır. Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren bir kişinin orta kulak iltihabı sorununu yaşaması mümkünken aynı zamanda sigara dumanına maruz kalmak ya da anne sütünün azalması gibi küçük eylemlerde bu soruna neden olmaktadır.

ORTA KULAK İLTİHABI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Orta kulak iltihabı kişiden kişiye değişkenlik gösterebildiği gidip aynı zamanda yetişkinlik oranına göre de değişkenlik gösterir. Orta kulak iltihap belirtileri arasında başlıca saymamız gereken unsurlar şunlardır: kulak içinde dışında çevresinde etrafında kaşıntı, tahriş, kızarıklık yaşanıyorsa iştah kaybı varsa, yüksek ateş söz konusu ise, duyma sorunları yaşanıyorsa özellikle de kulak ağrısı varsa orta kulak iltihabı sorunu söz konusu olabilir. Sürekli olarak tıkalı kulak, keskin işitme sorunları, aşırı kulak çınlaması veya kulak akıntısı yine bu solunum belirtileri arasında yer almaktadır.

ORTA KULAK İLTİHABI ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Orta kulak iltihabı çeşitlilik göstermektedir ve bunlardan bazılarını şu şekilde sayabilmek mümkündür: Akut orta kulak iltihabı, Orta kulak iltihabı, Kronik orta kulak iltihabı…

ORTA KULAK İLTİHABI NASIL GEÇER?

Yukarıda da belirtildiği üzere bu orta kulak enfeksiyonu zamanlara ve kişilere göre değişkenlik göstermektedir, bu yüzdendir ki doktor tavsiyesi ile alınan tedbirler ile orta kulak iltihabına son vermek daha sağlıklı olacaktır. Orta kulak iltihabı kendi kendine iyileşme gösterebilen bir hastalık olma özelliği de taşımaktadır. Herhangi bir şey kullanmadan 1-2 hafta içinde orta kulak iltihabı kendiliğinden geçebilir özelliğine sahiptir. Bunların dışında, kulağın içinde su şampuan gibi herhangi bir maddenin kaçmamasına dikkat edilmesi, pamukla kulak akıntılarına silinmesi, kulak temizleme çubuğu ya da bunun gibi herhangi bir yalancı çubuğun kesinlikle kulak içine sokulmaması, doktor tavsiyesi ile ağrı kesiciler alınması başlıca tedavi yöntemleri arasındadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal