Organik Pazarlardaki Ürünler Organik Olmayabilir

Coronavirüsün salgını hayatımızdaki birçok şeyi etkilediği gibi beslenmemizde de değişikliklere neden oldu. Organik beslenmenin daha önemli olduğu bu günlerde uzmanlar organik pazarlardaki meyve ve sebzelerin organik olmayabileceğine dikkat çekti. Detaylar haberimizde...

20.06.2020-17:50 - (Son Güncelleme: 20.06.2020-17:44) Organik Pazarlardaki Ürünler Organik Olmayabilir

Organik beslenmek vücudumuz için oldukça önemlidir. Özellikle coranavirüs döneminde meyve ve sebze almak için organik marketlere gider olduk. Uzmanlar bu besinlerin organik olmayacağını ifade ederek insanları uyardı.

ORGANİK BESİN NASIL OLUR?

Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ender Pehlivanoğlu, organik besini şu şekilde tanımladı:

"Sağlıklı beslenme deyince bu besinlerin organik veya ekolojik, biyolojik veya biyo ürün olması gerekir. Organik ürünü ise şöyle tanımlıyoruz: Üretiminde kimyasal gübre, kimyasal ilaç kullanılmayan, hormonsuz, özel alanlarda, organik tarım tekniği ile sentetik kimyasal tarım ilaçlarından uzak, mineral gübrelerin kullanılmadan yapılan üretime organik üretim diyoruz. Otoyolların kenarında ya da sanayi tesislerinin yakınında otlayan ineklerin sütünden, yağından üretilen peynir ya da buradaki tarlalarda yetiştirilen yiyecekler doğal olarak organik değildir. Sanayi tesislerinin kirlettiği sularla sulanan tarlalar, otlaklar organik tarım için kesinlikle uygun değildir. Bu nedenle organik tarımın olmazsa olmazı her şeyden önce temiz çevredir. Organik tarımın yanı sıra organik et ve süt üretiminden de söz etmemiz gerekir. Organik süt üretimi ancak açık havada gezen hayvanların organik beslenmesi sonucunda üretilebilir. Bu hayvanların yetiştirilme sürecinde büyüme hormonu ve antibiyotikler kullanılmamalıdır. Ne yazık ki gerek tavuklar gerekse büyükbaş hayvanların yetiştirilmesi sırasında hormon ve antibiyotiklere çok sık başvurulmaktadır." dedi.

ORGANİK PAZARDA ORGANİK OLMAYAN ÜRÜNLER

İnsanlar besinlere baktığında hangi besinler organik, hangi besinler organik değil diye anlamaları oldukça zordur. Hatta bu pazarlardan alınan besinler zannedildiği kadar organik de olmayabilir. Organik besinler hakkında açıklama yapan Pehlivanoğlu, Bazı ürünler yetiştirilmesi sırasında çok fazla tarım ilacına yani pestisite ihtiyaç duyar ve bu pestisitleri içine alır. Ne kadar yıkarsanız yıkayınız bunlardan kurtulamazsınız. Yapıları nedeniyle doğal koşullara, susuzluk, zararlı böcek ve diğer haşerelere dirençli olanların tarımında daha az ilaç ve kimyasal kullanılır. Bu nedenle daha güvenli besinlerdir." dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal