ONAM Formu Nedir? Koronavirüs ONAM Formu Ne Demek?

Önümüzdeki günlerde uygulamaların başlaması beklenen koronavirüs aşısı için hastaların rızasını almak amacıyla ONAM formu imzalatılacağı belli oldu. Peki ONAM formu nedir, zorunlu mu?

12.01.2021-13:29 - (Son Güncelleme: 12.01.2021-13:29) ONAM Formu Nedir? Koronavirüs ONAM Formu Ne Demek?

Anlaşma sonucunda Çin'den getirilen 3 milyon dozluk ilk parti aşıların hazırlıkları sürüyor. Aşıların planlanan tarihlerde yapılması beklenirken ONAM formu gündeme geldi.

Aşı yapılacak vatandaşlara 'hastaya konulan teşhis, uygulanacak tedavi ve oluşabilecek riskler açısından bilgilendirme ve tıbbı işlem için hastanın rızasına alma' amacı ile form imzalatılacak. Peki ONAM formu nedir, ne anlama gelmektedir?

AYDINLATILMIŞ ONAM FORMU NEDİR?

Koronavirüs aşıları için çalışmalar sürüyor. Bu bağlamda, hastaların rızasını almak ve bilgilendirme amacıyla ONAM formu hazırlanmaktadır. Bahsi geçen form, hastanın bilgi eksiklerinin giderilmesi ve tedavi süreci hakkında rızasını alma amacı ile düzenlenmektedir.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, hastaların yalnızca kendilerine yapılacak olan tıbbi müdahalelere rıza göstermiş olmasıdır. Aydınlatılmış onam formu, hastanın kişisel varlığına yapılacak müdahaleyi hukuka uygun hale getirme işlevini görmektedir. Bununla birlikte form, hastanın kendisine yapılacak olan müdahaleler hakkında tatmin edici bilgiye ulaşmasına imkan sağlamaktadır.

ONAM FORMU ZORUNLU MU?

Onam formunun zorunlu olup olmadığına dair Sağlık Bakanlığı tarafından resmi bir açıklama henüz bulunmuyor. Ancak yeni tip koronavirüs aşısı yaptırmak isteyenler için aşı onam formunun imzalanmasının zorunlu olacağı belirtiliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal