Omurga Travmaları Kalıcı Hasarlara Yol Açabilir

Yaşanılan kazalar sonucu omurgada meydana gelen hasarlar tedavi edilmezse, hayati risk teşkil eden boyutlara ulaşabilir. Uzmanlar, omurga travmalarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Detaylar haberimizde…

09.09.2020-11:18 - (Son Güncelleme: 09.09.2020-11:15) Omurga Travmaları Kalıcı Hasarlara Yol Açabilir

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Gürelik, yazılı bir açıklama yaparak, günlük hayatta yaşanan kazalar ve yapılan aktiviteler esnasında omurgada meydana gelen kırık, çıkık ve omurilik hasarlarının tedavi edilmemesi halinde yaşanabilecek sıkıntılar ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Özellikle spor yaparken temel kurallara uyulması ve temkinli hareket edilmesi gerektiğinin altını çizen Gürelik, trafik kazalarının da travmaların en büyük nedenleri arasında bulunduğunu kaydetti.

Travmadan sonra meydana gelen şikayetlere değinen Gürelik, ‘Vücudun herhangi bir yerinde güçsüzlük, koordinasyon problemi, felç, uyuşma, o bölgeyi hissedememe, mesane veya kalın bağırsak kontrolünün sağlanamaması, kollarla ellerin hareket ettirilememesi, omurilikteki kanama sonucu kas zafiyeti, dış kanama sonucu kol ve bacakların hissizleşmesi gibi şikayetlerle kendini hissettiriyor’ dedi.

BAZI YARALANMALAR FARK EDİLMİYOR

Omurga travmasının genel olarak boynun üst bölgesinde, sırt ile bel arasında ve belin alt kısmında yaşandığını belirten Gürelik, şöyle konuştu:

‘Yaralanma şüphesi olan kişinin sağlık personeli gelene kadar hareket ettirilmemesini, yer değişikliği gerekiyorsa sırtüstü yatar pozisyonda omurganın bükülmesine izin vermeden düz ve 3-4 kişi tarafından güvenli bölgeye taşınmasını tavsiye ediyoruz. Çeşitli kazalar sonucu omurgada meydana gelen hasarların tedavi edilmemesi durumu, yaşamı tehdit eden boyuta ulaşabiliyor. Kırık ve kaymalar sonucu kemikler arasındaki diskler yırtılabiliyor veya omurgayı bir arada tutan kas ve bağ dokularında hasarlar oluşabiliyor. Bu gibi hasarlar kısmi veya tam felce, ağrılara sebep olabiliyor. Yaralanmaların büyük bir kısmı şiddetli ve ağrılı bulgular sebebiyle hemen fark edilmesine rağmen bazıları hafif olabiliyor. İlk etapta ciddi belirti vermeyen omurga zedelenmeleri, ilerleyen zamanlarda geçmeyen ağrılarla kendini hissettiriyor.’

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal