Öğle Uykusu Verimliliği Artırır

Uzmanlar öğle uykusunun insan vücudu için önemli faydaları olduğunu belirtiyor. Hafızayı güçlendirmesi de öğle uykusunun yararlarından biri. İşte öğle uykusunun bilinen faydaları!

15.09.2020-12:14 - (Son Güncelleme: 15.09.2020-12:08) Öğle Uykusu Verimliliği Artırır

Sağlıklı ve düzenli yaşam sürdürmek için uyku oldukça önemli. Çoğunlukla İtalya, İspanya gibi Akdeniz ülkelerinde 'siesta' olarak bilinen ve uygulanan öğle uykusu vücuda oldukça faydalı. Öğlen saatlerinde işinize ara verip kısa bir süre uyuduğunuzda bile stresiniz azalır, dikkat dağınıklığınız giderilir ve vücudunuz daha veriimli hale gelir. Ayrıca unutkanlığa neden olan hastalıkları önler ve hafızayı güçlendirir. 

ÇÖZÜM BULMANIZI SAĞLAR

Öğle uykusu özgün üretkenliği artırmaya destek olur. Yapılan bir araştırmaya göre, öğle uykusundan sonra neden insanların akıllarına yeni fikirler geldiği araştırmaya çalışılmış ve bunun sonucunda öğle uykusu yapan kişilerin beyinlerinin sağ yarısındaki aktivitenin daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Bu sebeple uzun süre düşünüp bulamadığınız çözümü, öğle uykusundan sonra bir anda bulmanız mümkün. 

KEYFİNİZİ YERİNE GETİRİR

Öğle uykusunu düzgün almamış bir çocuğun ne huysuzluğunu aklınıza getirin. Uykusuzluk ve bunun yarattığı huzursuzluk, tıpkı çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde de olumsuz etkiler doğurur. Kısa bir kestirme, moralinizi yükseltebilir ve keyfinizi yerine getirebilir.

ZİHİNSEL YORGUNLUĞU AZALTIR

Derin uyku uyumak vücut sağlığı için çok faydalı. Özellikle derin REM uykusunun bilgiye ulaşmak için beyin tarafından gerçekleştirilen  faaliyetlerini doğrudan etkilediği biliniyor. Bu sebeple gün ortasında REM uykusuna daldığınızda bilişsel faaliyetleriniz olumlu etkilenir. 1 saatlik uyku bile zihinsel yorgunluğun oldukça azalmasını sağlar. 2008 yılında yapılmış bir araştırmada, öğle uykusuna yatanların beyinlerinin, diğerlerine oranla, daha fazla aktivite gerçekleştirdiği saptanmıştır. 

GÜLER YÜZLÜ OLMANIZI SAĞLAR

Öğle uykusuna kısa süreli de olsa zaman ayırabilme olanağınız var ise muhakkak bu zamanı değerlendirin. Çünkü öğle uykusu sizi rahatlatır ve stresten uzaklaştırır. Ayrıca uyku sonrası gün içinde enerjinizin daha yüksek olduğunu, daha güler yüzlü olduğunuzu fark edeceksiniz.

VERİM ARTAR

Öğle uykusu verimliliği artırdığı için, öğlen saatlerinde uyumayı tembellik olarak adlandıramayız. Uyku uzmanı Sara Mednick, bir röportajında kısa süreli öğle uykularının en yorgun işçilerde bile verimliliği gözle görülür biçimde artırdığını belirtti.

DİKKATİ ARTIRIR

NASA tarafından yapılan bir araştırmada, 40 dakika kadar bir öğle uykusuna yatan pilotların diğer pilotlara oranla dikkat seviyelerinin daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir.

Hardvard Men's Health Watch da 20 dakikalık öğle uykularına yatan vardiyalı işçilerin dikkatinin artığını söylemiştir. Bu sebeple 10 dakika bile olsa uyku uyumak daha dikkatli olunmasını sağlıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal