Obezite Testi

Obezite nedir? Vücut kitle endeksi nedir? Vücut kitle indeksi nasıl hesaplanır? İşte tüm bu sorularınızın yanıtları haberimizin içeriğinde saklı...

13.04.2018-13:15 - (Son Güncelleme: 13.04.2018-12:57) Obezite Testi

 

OBEZİTE NEDİR?

Günlük hayat aktiviteleri hem yapılması gereken etkinliklerdir hem de insana sağlık anlamında yardımcı olan hareketliliği temsil etmektedir. Zaman içerisinde tembelleşen bir toplum ne yazık ki karşımızda. Özellikle çok sağlıklı olmayan gıda alışkanlıkları ile beraber giderek artan hareketsizlik, yakın planda insanların başına dert olmaya devam ediyor. Bu dert ve problemleri açmak için çok çalışmanıza bile gerek yok. Birazcık hareket, egzersiz ve dikkatli davranmak, inanın sizin için çok olumlu sonuç verebilir. Aksi takdirde, obezite ve şişmanlık kaçınılmaz bir sonuç olacaktır.

Obezite hesaplamada kilonuzun, boy değerinizin karesine bölünmesiyle (kg/m²) hesaplanan Vücut Kitle İndeksi (VKİ) değeri kullanılır ve Dünya Sağlık Örgütü'nün referans aralığı temel alınır. Vücut kitle indeksi sonuçlarına göre 30’un üzeri obez, 40’un üzeri morbid obez, 50’nin üzeri süper obez olarak isimlendirilir.

Detaylı vücut kitle indeksi ile obezite hesaplamada ise, yaşınız ve cinsiyetiniz de dikkate alınarak kilonuzun, vücut yağ yüzdenizin ve bel çevrenizin normal değerlerde olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Vücut kitle indeksi değeriniz zayıf, fazla kilolu, obez ya da morbid obez ise kilo vermek için uzmanların önerilerini yerine getirerek zayıflayabilirsiniz.

VÜCUT KİTLE İNDEXİ NASIL HESAPLANIR?

Vücut kitle endeksi, vücut ağırlığınızın boy uzunluğunuzun karesine bölünmesi ile elde edilir. Sonuç olarak elde edilen değer yani beden kitle endeksi aşağıdaki aralıklarda değerlendirilir.

Bilimsel ölçülere göre şişmanlığın sınırları vardır. Şimanlık için en yaygın kullanılan iki ölçüm; Vücut Kitle İndeksi (VKİ) ve Bel Çevresi (BÇ) ölçümüdür.

VKİ, vücut ağırlığının (kg), boyun (m) karesine bölünmesiyle (kg/m2) ortaya çıkan sonuçtur.

Sık kullanılan bir ölçüm olmasına karşılık çocuklarda, hamilelerde ve çok adaleli kişilerde yanıltıcı değerler verir.

VKİ sine göre kişiler zayıf, normal kilolu, fazla kilolu ve şişman olarak gruplara ayırmışlardır.

Vücut kitle endeksi= Ağırlık (kg)/(boyxboy) cm2

 18.5 kg / m²'nin altında olanlar = Zayıf 
 18.5-24.9 kg / m² arasında olanlar = Normal Kilolu
 25-29.9 kg / m² arasında olanlar = Fazla kilolu
 30-39.9 kg / m² arasında olanlar = Obez (şişman)
40 kg / m²'nin üzerinde olanlar = Morbid obez
50 kg / m²'nin üzerinde olanlar = Süper obez

 

Örneğin: 1.6 m boyunda bir kişi:

Eğer 65 kg ise VKE= 65/(1.6X1.6) = 25 (Normal)
Eğer 70 kg ise VKE=70/(1.6X1.6) = 27 (Fazla kilolu)
Eğer 80 kg ise VKE= 80/(1.6x1.6) = 31 (Obez)
Eğer 105 kg ise VKE=105/(1.6X1.6) = 41(Morbid Obez)
Eğer 155 kg ise VKE=155/(1.6x1.6) = 60 (Süper Morbid Obez)

 

VKİ bize vücuttaki yağ miktarı hakkında genel bir bilgi verir. Ancak şunu artık çok iyi biliyoruzki vücuttaki yağ miktarı kadar yağın nerede biriktiği de önemlidir.

Örneğin yağın karın çevresinde yağ birikmesi kalçalarda veya vücudun başka yerlerinde birikmesinden daha önemlidir. Bu nedenle şişmanlıkla ilgili ölçümler yapılırken bel çevresi de ölçülmektedir.

Limitlerin aşılması kalp damar ve akciğer hastalıkları ve şişmanlığa bağlı hastalıklar açısından yüksek riski beraberinde getirmektedir.

   Artmış risk  Yüksek risk
 Erkek  > 94 cm  > 102 cm
 Kadın  > 80 cm  > 88 cmobezite-nasil-olculur
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal