Normalleşmede D Vitamini Eksikliğine Dikkat

D vitamini düzeyi yeterli olan kişilerde enfeksiyonların daha hafif görülür açıklandı. Uzun süredir kapalı alanlarda kaldığımız için vücudun ihtiyacı olan D vitaminini alamadık. Peki bu süreçte uzmanlar ne yapmayı öneriyor? İşte detaylar...

17.06.2020-12:14 - (Son Güncelleme: 17.06.2020-12:32) Normalleşmede D Vitamini Eksikliğine Dikkat

Coronavirüs sürecinde evlerimize kapandık ve vücudumuzun ihtiyacı olan vitaminleri yeterli oranda alamadık. Bu eksikliklerin giderilmesi için uzmanlar mümkün olabildiğince evlere giren güneş ışığından yararlanmamız gerektiğini söyledi.

D VİTAMİNİNİN FAYDALARI

Son dönemde karantina süreci nedeniyle hem çocuklar hem de yetişkinler D vitamini alamaz oldu. Havaların ısınmasıyla birlikte D vitamini eksikliğini kapatmak adına yapılabilecekleri açıklayan Uzm. Dr. Buket Taneri, "En önemli vitaminlerden olan D vitamini, tıpta 'kalsiferol' olarak adlandırılan ve yağda çözünen bir vitamindir. D vitamin eksikliği ülkemizde çok sık görülmektedir. En iyi kaynağı güneş ışığıdır ve vitamini içeren az sayıda besin bulunmaktadır. Bu besinler yumurtanın sarısı, süt ve süt ürünleri, somon, uskumru, hamsi gibi yağlı balıklar, balık yağı, karaciğer ve mantardır." açıklamasında bulundu.

D vitamini bağışıklık sistem için oldukça önemlidir. D vitamini yeterli olan insanların enfeksiyon hastalıklarından etkilenme düzeyinin az olduğunu söyleyebiliriz. İçeriğinde kalsiyum ve fosfor olan D vitamin, kemik ve diş gelişiminde önemli bir role sahiptir.

GÜNEŞ IŞIĞI ALMAK ÖNEMLİ

D vitamini eksikliği olduğunda daha fazla yorgunluk, terleme, saç dökülmesi, baş ve kemik ağrısına neden olur. Çocuklarda, raşitizm (rikets) denilen kemiklerde şekil bozukları ve yetersiz büyümenin de etkisiyle kemik hastalığı görülebilir.

Günün çoğu zamanını evde geçirdiğimiz bu günlerde yapabileceklerimizi anlatmaya devam eden Taneri, ""Günde 20-25 dakika da olsa balkonlarımıza çıkarak güneşte kalmaya çalışalım; beslenmemize dikkat edelim. Yeni doğan bebeklerde anneden sütle D vitamini geçmesi yetersiz olduğu için günde 400 IU D vitamini alımı önerilmektedir. Çocuğunuzun rutin kontrollerinde kandaki D vitamini düzeyi için mutlaka hekiminize danışın." dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal