Normal Kan Testinde Kanser Belli Olur Mu?

Kan testi birçok farklı rahatsızlığın ortaya çıkarılması için yapılan bir uygulama. Nedeni ne olursa olsun doktora giden bir kişiden ilk olarak kan testi istenir. Bunun sonrasında da bir yol haritası belirlenir. En çok merak uyandıran şey ise bu testlerle kanserin ortaya çıkıp çıkmadığıdır. İşte detaylar...

13.06.2020-16:47 - (Son Güncelleme: 13.06.2020-16:47) Normal Kan Testinde Kanser Belli Olur Mu?

Tümör Belirteçleri Nasıl Belirlenir?

Kanser markerları ya da tümör belirteçleri vücudun her yerine bir yayılma eğilimi gösterdiği için bunların teşhis edilmesinde kan testlerinin kullanımı mümkündür. Bundan dolayı kanserli olan bu hücrelere karşı dokuların bir kısmı tarafından salgılanmaları da mümkündür. Hem bunun oranı hem de türü farklılık gösterebilir. Bu yüzden yapılacak olan başarılı bir test sayesinde kanserin tespit edilmesi mümkündür.

Normal kan testiyle kanser teşhisi koymak her daim tek başına yeterli değildir. Çünkü bunun kesinlikle doğrulanması şarttır. İlk olarak kan değerlerinin bozuk ya da referans aralığında olmaması, kansere dair bir şüphe oluşturur. Bunun ardından doktorunuz parça alır ve bunu hemen biyopsiye yollar. Zaten son sözü de burası söyler.

Kanseri Teşhis Etmek İçin Hangi Testler Kullanılır?

Normal kan testinde kanser belli olurmu: Bazı kanser türlerinde genellikle kan tahlili fikir verir. Bir kısmında ise direk olarak kansere yönelik olan testler vardır. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Kan testi üzerinden kanser teşhisi konusunda en çok talep edilen Hemogram olarak bilinir. Tam kan sayımı demektir. Son derece pratik ve kolay olan bir test türüdür. Bunun yanı sıra çok masraflı değildir. Kan kanseri olarak da bilinen löseminin teşhis edilmesinde kullanıldığını hemen ifade etmek lazım. Bunun yanı sıra tümör konusunda da bilgi verir. Zaman zaman ortaya çıkan enfeksiyonların tespit edilmesi bu şekilde çok zor değildir.
  • Normal kan testiyle kanser teşhisi denildiği zaman akla gelen ilk test ise tümör marker testleridir. Zaten isminde de anlaşılacağı gibi direk olarak kansere yöneliktir. Bazı kanser türlerinde hastalık söz konusu olduğu vakit tamamen ona yönelik birtakım maddeler söz konusu olabilmekte. İşte bunların tespit edilmesinde bu özel test kullanılıyor.
  • Bunun yanı sıra son olarak kan protein testlerinden de bahsetmek lazım. Sonuçlarından hareket ederek değişik kanser türlerini saptamak kolaydır.

Kan Testinin Hangi Özellikleri Taşıması Gerekir?

Normal kan testinde kanser belli olurmu: Kanser türlerinin bir kısmı yapılmış olan kan testiyle netleşir. Bu tip testlerin mutlaka spesifik yani kansere özel olması şarttır. Hassasiyet taşıması gerekir. Özellikle kanser dışı nedenlerden dolayı yükselmemesi çok büyük bir önem arz eder. Marker miktarının oranının kanser kitlesiyle bir orantı içinde bulunması şarttır. Yapılacak olan bu testler sayesinde erken tanı almak çok kolay olacaktır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal