Nobel Ödüllü Biyofizikçi: Coronavirüs Salgını Bitiyor!

Nobel ödüllü İsrailli biyofizikçi Michael Levitt, Çin'de ortaya çıkan Coronavirüsü vaka sayılarının azalmasının, "Coronavirüs pandemisinin sonunun yaklaştığına" işaret ettiğini belirtti.

25.03.2020-09:52 - (Son Güncelleme: 25.03.2020-09:34) Nobel Ödüllü Biyofizikçi: Coronavirüs Salgını Bitiyor!

Çin'in Hubey kentini etkisi altına alan corona virüs salgını sırasında Çinli meslektaşlarıyla iletişime geçen Levitt, "Durumlarının ne kadar karmaşık olduğunu anlattıklarında, bir sonuca ulaşmak umuduyla verilere derinlemesine bakmaya karar verdim" dedi.

Konuda uzman olmadığını, fakat sayıları analiz edebileceğini belirten Levitt, enfeksiyona yakalananların oranı her gün yüzde 30 artarken, virüsün yayılma hızı aynı oranda devam ettiğinde, tüm dünyanın 90 gün içinde enfekte olabileceğini gördü. Fakat Levitt, sayıları işlemeye devam ettiğinde örüntünün değiştiğini fark etti. 1 Şubat'ta istatistiklere ilk baktığında Hubey bölgesinde günde bin 800 yeni vaka ortaya çıkıyordu. 6 Şubat'ta bu sayı günde 4 bin 700 vakaya ulaştı, ancak durum 7 Şubat'ta değişti.

Levitt, "Yeni enfeksiyonların sayısı lineer olarak düşmeye başladı, durmadı. Bir hafta sonra, ölü sayılarında da aynısı oldu. Eğrideki bu dramatik değişim medyan noktasına işaret ediyordu ve pandeminin ne zaman sona ereceğine dair daha iyi bir tahmin yapmaya olanak tanıyordu. Buradan hareketle, Çin'in bütününde iki hafta içinde durumun iyileşeceği sonucuna vardım. Ve şu an kesinlikle çok daha az sayıda yeni enfeksiyon mevcut," şeklinde açıklamalarda bulundu.

"ÇİN'DE MART SONUNDA KAYBOLABİLİR"

Levitt, verileri daha ileriye taşıyarak virüsün Çin'de muhtemelen mart ayının sonunda kaybolacağını tahmin ediyor. Levitt, "Üstel büyüme modellerinde, yeni insanların her gün enfekte olabileceğini varsayarsınız, çünkü yeni kişilerle görüşmeye devam edersiniz. Fakat kendi sosyal çevrenizi düşünürseniz, aslında her gün aynı insanlarla görüşüyorsunuz. Yeni insanlarla toplu taşımada karşılaşabilirsiniz," ifadelerini kullandı.

Ancak Levitt'e göre karantina ve sosyal teması azaltmak sonucu etkileyen tek faktör değildi. Virüsün ilk ortaya çıktığı Wuhan'da, teorik olarak bütün nüfus enfekte olma riskiyle karşı karşıya olmalarına rağmen nüfusun sadece %3’ü virüsten etkilendi.

Bütün bunlara karşın, Levitt diğer ülkelerde de görülen virüsün ne zaman yavaşlayacağına dair herhangi bir tahminde bulunmadı. Levitt'in hesaplamalarına göre, Çin vaka sayılarının sıfır olacağı noktaya yaklaştı. Güney Kore de medyan noktasını geçti ve yeni vakaların oranında azalma görmeye başladı.

Levitt, İtalya'da ölüm oranlarının yüksek olmasının nedeni olarak nüfusun önemli bir kısmını yaşlı insanların oluşturmasından kaynaklandığını belirtti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal