Mutasyonlu Koronavirüsün En Yaygın Görülen Semptomları Açıklandı

İlk kez İngiltere’de görülen ve Türkiye’de dahil 60’dan fazla ülkeye yayılan koronavirüsün B117 varyantıyla enfekte olan kişilerde yaygın olarak görülen semptomlar açıklandı. Bilim insanları, bu varyantın Kovid-19’un orijinalinden daha bulaşıcı ve ölümcül olduğunu, semptomların sıklığını artırdığını keşfetti.

28.01.2021-11:43 - (Son Güncelleme: 28.01.2021-11:43) Mutasyonlu Koronavirüsün En Yaygın Görülen Semptomları Açıklandı

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), Oxford Üniversitesi ve Manchester Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, Türkiye’nin de dahil olduğu 60’dan fazla ülkeye yayılan B117 varyantı ile enfekte olan kişilerde çok sık görülen semptomlar ortaya kondu. Çalışmada, öksürük, yorgunluk, boğaz ağrısı ve kas ağrısının mutant virüsle enfekte olan kişilerde daha yaygın olarak görülüyor. 

TAT VE KOKU KAYBI SIKLIĞI DAHA AZ

İngiltere'de 6 bin kişiden gelişigüzel bir örneklemden alınan pozitif testlere dayanan sonuçlarda, ayrıca tat ve koku kaybının virüsün yeni formuna yakalanan kişileri etkileme olasılığının daha az olduğu görüldü.

‘DAHA BULAŞICI VE ÖLÜMCÜL’

Bilim insanları yapılan önceki bir çalışmada ilk kez Kent şehrinde tespit edilen B117 varyantının virüsün orijinal versiyonundan %50-70 oranında daha bulaşıcı olduğunu gözler önüne serdi. Türkiye de dahil olmak üzere 60’dan daha fazla ülkeye yayılan mutant virüsün daha ölümcül olduğuna dair bazı kanıtlar da yer alıyor. Ancak, konuya ilişkin araştırmalar devam ediyor.

Bunun yanı sıra biri Güney Afrika'dan diğeri Brezilya'dan olmak üzere diğer iki mutasyonda B117’den daha düşük seviyelerde dünyada yayılıyor.

ONS tarafından yapılan analizde kasım ila ocak ayları arasında hem mutasyonlu virüs hem de eski varyant ile enfekte olan kişilerin pozitif test etmeden bir hafta önce yaşadığı semptomlar araştırıldı.

Araştırmanın sonuçları ise şu şekilde;

Yeni varyantla enfekte olan yaklaşık 3 bin 500 kişilik bir grupta hastaların;

·         % 35’i öksürük,

·         % 32'si yorgunluk,

·         % 25'i kas ağrısı,

·         % 21,8'si boğaz ağrısı,

·         % 16’sı tat kaybı,

·         % 15’i koku kaybı bildirdi.

Eski varyantla enfekte olan 2 bin 500 kişilik bir gruptaki hastaların ise;

·         % 28'i öksürük,

·         % 29'u yorgunluk,

·         % 21'i kas ağrısı,

·         % 19'u boğaz ağrısı

·         % 18’i tat ve koku kaybından muzdarip olduğunu açıkladı.

Bunun yanı sıra, her iki grupta da baş ağrısı, nefes darlığı, ishal ve kusma seviyelerinde herhangi bir fark yoktu.

MUTANT VİRÜS DAHA YÜKSEK VİRAL YÜKE NEDEN OLUYOR

Warwick Üniversitesi'nde virolog ve moleküler onkoloji profesörü olan Profesör Lawrence Young, virüsün yeni varyantında orijinal koronavirüse kıyasla 23 değişiklik olduğunu belirtti.

Young konuyla ilgili açıklamada bulunarak, ‘Virüsün farklı bölümlerindeki bu değişikliklerden bazıları vücudun bağışıklık tepkisini  ve enfeksiyonla ilişkili semptomların sıklığını etkileyebilir. Yeni varyasyonla enfekte olanların daha fazla virüs ürettiğini biliyoruz. Bu durum daha fazla öksürük, kas ağrısı ve yorgunluğa neden olabilir’ diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal