Mitokondri Nedir? Seren Serengil ile Gündeme Gelen Mitokondri Nakli Nasıl Yapılır?

Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin tıpta başvurduğu yöntemlerden biri olan mitokondri nakli nedir? Mitokondri nakli ile tüp bebek yapılır mı? Kadın yumurtasına eklenen yine kendi hücreleri ile gençlik aşısı ne anlama gelir? İşte mitokondri ile ilgili merak ettikleriniz.

31.08.2019-09:36 - (Son Güncelleme: 31.08.2019-11:21) Mitokondri Nedir? Seren Serengil ile Gündeme Gelen Mitokondri Nakli Nasıl Yapılır?

Kadınlarda yumurtaların yaşlanmasının en belirgin sebebi enerji sağlayan mitokondrilerin zaman sonra DNA hasarına uğraması şeklinde görülüyor. Bu durum hem kadınlarda hamilelik oranını en aza indiriyor hem de kromozom bozukluklarını yükseltiyor. Yani yaşlanmayan öncü hücreler vesilesiyle yumurtaya gençlik aşısı yapılıyor.

MİTOKONDRİ NAKLİ NEDİR?

Mitokondri nakli ilk önce kök hücrede mitokondri izole etmeyi başarmış bir işlemdir. Yani vücuttaki yaşlanmayan hücreler alınıp kadının yumurtalarına transfer ediliyor. Mitokondri nakli için ilk önce kapalı ameliyat yöntemi ile 5 milimetrelik doku alınıyor ve sonrasında özel bir işlemle bu dokudan öncü hücreler ayrıştırılıyor. Önce hücrelerin en belirgin özelliği ise DNA hasarını onarabiliyor olmaları.

MİTOKONDRİ NAKLİ NASIL YAPILIR?

Mitokondri nakli elde edilen mitokontriler, baba adayından alınan spermle beraber yaşlanan, ve kalitesi bozulan yumurtanın içine enjekte edilerek yerleştiriliyor. Böylelikle yumurtanın kendi kendini yenilemesi, yaşlanmanın geriye çevrilmesi sağlanıyor. Gençleşen yumurtalardan gelişen embriyolar  kaliteli embriyolar oluyor. Gebelik şansı hayli yükseliyor. 

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal