Mide kanaması nedir, neden olur? Mide kanamasında belirtiler neler? Mide kanaması için bitkisel öneriler

Mide kanaması; gastrointestinal sistemde oluşan ağız, yemek borusu, mide, bağırsak, rektum ve anüse kadar olan bölgeyi kapsayan komplikasyondur. Mide kanamasının belirtilerini ve kanamaya yönelik bitkisel önerileri haberimizde bir araya getirdik.

24.03.2022-16:44 - (Son Güncelleme: 24.03.2022-16:58)

Kişinin hayatını tehdit eden mide kanaması, üst gastrointestinal ve alt gastrointestinal bölgede meydana gelen kanamalar olarak ikiye ayrılır. Küçük çaplı gelişen mide kanamaları kendiliğinden geçebilir ancak kanama hangi şiddette olursa olsun mutlaka tespit edilmesi gerekmektedir. Koyu renkli kanama, dışkının koyu renkli olması, kusma, baş dönmesi ve halsizlik belirtileri şiddetli kanamanın bulgularıdır.

Mide kanamasının diğer belirtileri ise şu şekildedir;

Kronik olarak mide kanamaları kişinin kendisi tarafından fark edilemez ve bu durumun sürekliliği kişide kansızlığa neden olur. Hafif oluşan kanamalar kişinin dışkısıyla birlikte dışarı atılır.

Ciddi mide kanamalarında dışkı katran gibi koyu bir renge sahip olur. Kanamanın şiddetli olması durumunda kişide kan kaybı yüzünden baş dönmesi, halsizlik, gözlerin aniden kararması, solgun bir cilt oluşabilmekte ve kanlı istifra yaşanabilmektedir.

Mide kanaması belirtileri nelerdir?

Mide kanaması neden olur?

Üst gastrointestinal sistemde oluştuğu zaman yemek borusunda bulunan ülserden görülebilir. Siroz hastalığından dolayı oluşan yemek borusu varisleri de kanamanın oluşmasına neden olur. Başka bir hastalığın neden olduğu kusma ve öğürme refleksi sonucu da ani bir şekilde yemek borusunda kanama görülebilir. Bunların yanı sıra kanı sulandıran ilaçların aşırı kullanılması da nedenlerden biridir.

Alt gastrointestinal sistemde kalın bağırsakta oluşan sorunlar kanama meydana gelmesine neden olur. Aynı zamanda bağırsakta bulunan damarların büyümesi de kanama oluşmasına neden olur.

Mide kanaması nasıl tedavi edilir?

Eğer kanamanın üst bölgede olduğu düşünülüyorsa endoskopi uygulaması ile ağızdan küçük bir hortum sokularak bu bölge tamamıyla incelenir. Alt bölgede oluştuğu düşünülüyorsa, kolonoskopi yöntemiyle bölge kontrol edilir ve doktor gerekli görürse parça alarak incelenmesini isteyebilir.

Mide kanaması tedavisi nasıl yapılır?

Mide kanamasının tedavisi ise kanamanın sebebine bağlı yapılmaktadır. Kanama eğer kişinin farklı hastalıkları için kullandığı ilaçlardan meydana gelmişse ilaçların kesilmesi gerekir.

Sigara ve alkol kullanımını bırakmak ve sağlıklı bir şekilde beslenmek oldukça önemlidir. Eğer dikkat edildiği ve tüm önlemlere uyulduğu halde kanama devam ediyorsa ameliyat ile müdahale edilmesi gerekir.

Mide kanseri geçirenler nasıl beslenmeli?

Mide kanaması geçiren kişilerin lifli gıdaları tüketilmesi gerekmektedir. Mide kanamasında vücutta demir kaybı yaşandığından demir ve protein açısından zengin olan gıdalar ile beslenilmelidir.

Mide kanaması sonrası 1 günlük diyet listesi:

Mide kanseri geçirenler nasıl beslenmeli?

Sabah kahvaltısı: Haşlanmış yumurta, bir dilim ekmek ve taze sıkılmış meyve suyu

Ara öğün: 1 bardak ayran veya yeşil çay, bir dilim kek

Öğle yemeği: Süt içeren bir çorba, haşlanmış pirinç, havuç püresi, dut jölesi.

Ara öğün: Kabak püresi ve haşlanmış tavuk.

Akşam yemeği: Fırında pişmiş balık fileto ve patates püresi.

Yatmadan önce: 1 kase yoğurt veya ılık süt

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal