Mide Bulantısı Neden Olur?

En sık şikayet edilen rahatsızlıkların başında mide bulantısı geliyor. Bizde mide bulantısı hakkında en çok merak edilen, Mide bulantısı neden olur? Mide bulantısı nasıl geçer? Mide bulantısına iyi gelen yiyecekler neler? Sorularını araştırdık…

30.10.2019-12:36 - (Son Güncelleme: 29.07.2021-12:52)

Hemen hemen hepimizin başına gelen mide bulantısı hakkında en çok aratılan; Mide bulantısı neden olur? Mide bulantısı nasıl geçer? Mide bulantısına iyi gelen yiyecekler neler? Sorularının detaylarını sizin için haberimizde bir araya getirdik. İşte merak edilen soruların cevapları…

Gün içinde sık sık mide bulantısı yaşayan kişiler mide bulantısını geçirmek için birçok yol arar. Hem mideye iyi gelen hem de bulantıyı geçiren besinler tüketmeden önce mide bulantısının neden olduğunu bilmeniz gerekir.

Son zamanlarda etkisiyle bir çok rahatsızlığa neden olan koronavirüsün de mide bulantısına neden olup olmadığı merak konusu olmuştur. Genellikle sindirim sistemindeki sorunlardan kaynaklanan mide bulantısı, farklı nedenlerle meydana gelen bir rahatsızlıktır. Gün içerisinde kısa süreli ya da uzun süreli olarak mide bulantısı yaşanabilir. Mide bulantısı nedenleri nelerdir? sorusu, mide bulantısını doktora gitmeden geçirmek isteyen kişilerin en sık yaptığı araştırmalardandır. Mide bulantısı aynı zamanda hamilelik belirtisi olarak da görülebilir. Bunun yanı sıra son dönemlerde koronavirüs belirtileri arasında da yer alan mide bulantısı hakkında mide bulantısına ne iyi gelir, nasıl geçer? gibi konularda mide bulantısının sebeplerini anlamada yardımcı olması için önem teşkil etmektedir.

Mide bulantısı şikâyeti, gıda ürünleri ve hafif rahatsızlıklar kaynaklı ortaya çıksa da farklı sorunların da başlangıcı olabilir. Mide bulantısı yaşayan kişiler, görülen semptomları dikkatle incelemelidir. Her mide bulantısı şikâyeti mide hastalığı olarak kabul edilmediği için uygulanan tedavi yöntemleri de değişiklik gösterecektir. 

MİDE BULANTISI NEDEN OLUR?

Mide bulantısı psikolojik sebeplerinden biri psikolojik kaynaklı olabilir. İnsanın psikolojisi ne kadar etkilenirse mide bulantısı da o kadar artacaktır.

- Hamilelik

- Stres

- Baş ağrısı

- Tansiyon düşüklüğü

- İlaç kullanımı

- Mide rahatsızlıkları

- Diyabet

- Çok fazla ayakta durma

- Tansiyon düşüklüğü

- Aşırı miktarda kafein tüketimi

- Koku duyarlılığı

- Sigara tüketimi

- Gıda zehirlenmesi

- Soğuk algınlığı

- Vertigo

- Çölyak hastalığı

- Gıda intoleransı

- Araba tutması

Mide bulantısı genel olarak sabah saatlerinde kişilerin şikâyet ettiği bir durum olarak görülse de günün farklı saatlerinde de ortaya çıkabilir. Gün içerisinde tüketilen gıdalar, ülser ya da gastrit gibi durumlar da mide bulantısına yol açar. Ortaya çıkan bu durumun önüne geçmek için düzenli yemek yenmeli, erken saatlerde ağır ve yağlı yemekler tüketmekten kaçınılmalı, kafein tüketimine dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra su tüketimi de aksatılmamalıdır. Kusma, kasılma ve iştahsızlık gibi mide rahatsızlıklarında ise bitkisel ürünler kullanılabilir. Zencefil, Papatya ve Rezene çayı mide bulantılarına ve kasılmalarına iyi geldiği bilinen bitkilerdir. Bunun yanı sıra üşütmeden kaynaklı mide bulantılarında nane – limon tüketilmesi de önerilir.

MİDE BULANTISINA NE İYİ GELİR?

Basit sebeplerle ortaya çıkan mide bulantısı için bazı çözümlere başvurulur. Mide bulantısı sırasında her ne kadar yemek yenilemese de tuzlu kraker ve kızarmış ekmekler midedeki asit dengesini düzenleyerek bulantının hafiflemesini sağlar. Mide bulantısı sırasında açık havaya çıkmak ve derin nefes almak rahatlamanıza yardımcı olur. Aynı zamanda kısa yürüyüşler ve egzersizler yapmanız da hastalık kaynaklı olmayan mide bulantılarını ortadan kaldıracaktır.

MİDE BULANTISI NASIL GEÇER?

Kabızlık ve yağlı besinler tüketiminden kaynaklanan mide bulantılarında elma sirkesi tüketilebilir. Su ile bir iki yemek kaşığı elma sirkesinin tüketilmesi sonucunda sindirim sisteminde iyileşme meydana gelir. Aşırıya kaçmadan yapılan tüketimlerde elma sirkesinin hem mide bulantısına hem de mide ağrısına iyi geldiği bilinmektedir. Ancak gastrit rahatsızlığı bulunan kişiler için elma sirkesi tüketimi önerilmemektedir. Mide bulantısının geçmesine yardımcı olan bir diğer ürün ise yoğurttur. Yoğurt içerisinde yer alan probiyotikler sayesinde mide bulantısı ve ağrısına çözüm sağlayarak sindirim problemlerini de ortadan kaldırır. Mide bulantısına yol açan nedenlerden biri sindirim sistemindeki asit ve baz dengesinin bozulmasıdır. Bu dengeyi sağlayarak mide bulantısını ortadan kaldıran bir diğer besin de patatestir. Patates tüketimi sindirim sistemindeki fazla asidin emilmesini sağlayarak bulantıların önüne geçer.

MİDE BULANTISINA İYİ GELEN YİYECEKLER

Tuzlu Krakerler

Araçta mide bulantıları için tuzlu krakerler birebirdir. Ayrıca sabah bulantı sorunu yaşıyorsanız yine tuzlu krakerlerden faydalanabilirsiniz. Her ihtimale karşı çantanızda bulundurmanızda yarar var.

Elma

Elmada bulunan lifler mide bulantısı gibi sorunlar için çok iyi gelir. Özelikle yeşil elmayı tercih edebilirsiniz.

Kuruyemiş 

Kuru yemiş mide bulantısı sorunlarda tüketebileceğiniz besin türlerinden. Fıstık ve fındık bulantınızı bastıracaktır.

Nane

Taze nane yaprağını çiğneyerek mide bulantınızı hafifletebilirsiniz. Size vereceği ferahlık psikolojik olarak da rahatlatacaktır.

Muz

Muzun içerisindeki potasyum ve lifler mide bulantısına iyi gelir. Muzu püre haline getirerek de tüketebilirsiniz.

Salatalık

Taze bir salatalığı soyup üstüne hafif biraz tuz dökerek tüketebilirsiniz.

Yoğurt

Yoğurdun mide bulantısına iyi geldiği söylenmektedir. Bir kâse ılık yoğurt tüketerek deneyebilirsiniz.

Patates

Haşlanmış patates yemek bulantı problemini aza indirecektir.

HAMİLELİKTE MİDE BULANTISI NE ZAMAN BAŞLAR?

Mide bulantısı her zaman sağlık problemlerinden kaynaklanan bir sorun değildir. Aynı zamanda hamilelik belirtisi olarak da görülür. Hamilelikte mide bulantısı ilk olarak 5. ve 6. haftalarda ortaya çıkar. Hamilelikte en şiddetli mide bulantısı dönemi 9. haftada yaşanır. 18. haftaya kadar devam eden bu bulantılar kimi kadınlarda hamilelik sonuna kadar devam ederken kimilerinde 18. haftadan sonra azalmaya ve sonlanmaya başlar. Hamilelik bulantıları kişilerin sosyal ve günlük yaşamını olumsuz etkiler ancak sağlık açısından herhangi bir zararı yoktur.

KORONA MİDE BULANTISI YAPAR MI?

Koronavirüs pandemisiyle birlikte mide bulantısı korona belirtisi mi? sorusu da en çok merak edilen konuların arasında yer almaya başladı. Koronavirüs belirtileri arasında yer alan baş ağrısı, ishal, boğaz ve eklem ağrısının yanı sıra çok yaygın olmasa da mide bulantısı da kabul edilmektedir. Mide bulantısı direkt olarak koronavirüs belirtisi olmasa da hastalık döneminde sindirim sisteminde yaşanan sorunlar, dolaylı yoldan mide bulantısına yol açabilir. Bu durumda kişiler bitkisel ve doğal çözümler yerine doktor kontrolünde ilaç ve takviye kullanımı yapmalıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal