Mevsimsel Alerji ile Covid-19’u Birbirinden Ayıran Farklar

Uzmanlar belirtileri birbirine çok benzeyen mevsimsel alerji ve koronavirüsün birbirinden ayırt edilebilmesini sağlayacak noktaları anlattı.

10.09.2020-14:37 - (Son Güncelleme: 10.09.2020-14:35) Mevsimsel Alerji ile Covid-19’u Birbirinden Ayıran Farklar

Sonbahar aylarında birçok kişinin 'Grip miyim Covid-19 mu', 'Alerjiye mi yakalandım yoksa koronavirüse mi?' gibi endişelere kapılacağına işaret eden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Denizhan Dizdar, koronavirüs ile bu aylarda görülmeye başlayan mevsimsel alerji arasındaki farkları anlattı.

ORTAK BELİRTİLERİ FAZLA

Mevsimsel alerjik rinit, burnun mevsimsel faktörlere, polenlere, havadaki nem ve sıcaklık değişiklerine bağlı olarak gelişebilen aşırı hassasiyetidir. Mevsimsel alerjik rinit burun etlerinin şişmesine, burun tıkanıklığına, geniz akıntısına, burunda kaşıntıya, geniz akıntısına bağlı olarak sürekli boğaz temizleme hissine ve gıcık şeklinde öksürük görülmesine neden olur.

SOLUNUM SIKINTISI

Koronavirüs enfeksiyonunda da üst solunum yolu enfeksiyonlarının ortak belirtilerinden biri olan burun tıkanıklığı ve burun akıntısı görülebilirken; ateş, yaygın vücut kırgınlığı, koku ve tat almada sorun, solunum sıkıntısı ve balgamlı öksürük yer almaktadır. Bu bulgular mevsimsel alerjik rinit hastalarında görülmez, alerjide yalnızca burun akıntısı ve hapşırık bulunmaktadır.

ASTIMDA ZATÜRRE RİSKİ

Mevsimsel alerjiyi sadece burun semptomları ile geçiren bir hasta için koronavirüs ekstra bir risk oluşturmamaktadır ancak alerjik astım ve bronşit gibi akciğerin tetiklenmesine neden olan durumlar zatürre riskini artırmaktadır ve bu hastalar koronavirüs açısından daha dikkatli olmalıdır.

MASKE ALERJİDEN KORUR MU?

Koronavirüsten korunmak için takılan makelerin mevsimsel alerjik rinite karşı bilinen bir koruyuculuğu bulunmamaktadır. Ancak koronavirüsten korunmak için maske olmazsa olmaz tedbirlerden biridir.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

  • Mevsimsel alerjiden korunmanın en iyi yolu alerjiye neden olan maddeden uzak durmakla mümkündür. Yani polenlerin fazla olduğu ortamlarda bulunmayın.
  • Evinizi mutlaka havalandırın.
  • Yatak çarşaflarınızı 3-5 günde bir değiştirin.
  • Sigara alerjik riniti artırır, bu yüzden sigaradan uzak durun.
  • Semptomlar oluşur oluşmaz çok beklemeden doktora başvurun.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal