Mesane Reflüsü Nedir?

Çocuklarda ortaya çıkabilen mesane reflüsü hayatı zorlaştıran bir hastalıktır. Peki, mesane reflüsü nedir ve nasıl oluşur?

13.11.2019-10:43 - (Son Güncelleme: 13.11.2019-10:42)

Genetik faktörlere bağlı olarak gelişebilen mesane reflüsü hakkında merak edilen soruları yanıtladık. İşte, mesane reflüsü…

MESANE REFLÜSÜ NEDİR?

İdrarın mesaneden, böbreklere doğru kaçması vezikoüreteral, yani mesane reflüsü olarak isimlendiriliyor. Mesaneden böbreklere “geri kaçan” idrar, eğer enfeksiyon varsa ciddi böbrek zararlarına sebep olabiliyor. Hastalığın toplumda görülme sıklığı yaklaşık %1 iken bu oran sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda %50’lere dek çıkabilmektedir. Doğuştan böbreklerinde şişme olan hastaların yaklaşık %30’unun nedeni mesane reflüsüdür. 1 yaşından evvel erkek çocuklarında daha sık görülür, fakat yaş büyüdükçe kız çocuklarında da görülebilme oranı artmaktadır. Mesane reflüsünde genetik etmenler ön plandadır. Haliyle mesane reflü hastası olan çocukların kardeşlerinin de kontrolden geçmesi tavsiye edilmektedir. Erken tanı ve müdahale hastalığın seyri bakımından oldukça önemlidir. İhmal edildiği zaman hastalık böbrek hasarına hatta böbrek yetmezliklerine sebep olabilir.

 Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal