Mavi Işık Geceleri Neden Daha Zararlı?

Uykuya olan etkileri üzerinde tartışma konusu olan mavi ışık aslında sağlık için gerekli. Fakat geceleri mavi ışığa maruz kalmak vücut saatini bozabiliyor. Peki mavi ışığın etkileri neler gelin birlikte bakalım.

15.11.2019-15:02 - (Son Güncelleme: 15.11.2019-14:43)

Nöroloji Uzmanı Doç.Dr. Burcu Örmeci, "Mavi ışığa maruz kalan gelişme çağındaki çocuklarda bellek bir hayli zayıf olur" diyerek önemine değindi.

MAVİ IŞIĞIN ZARARLARI

Uyku hormonları sentezlenemiyor 

Mavi ışığa gece maruz kalındığında vücut saatimiz ve uyku dengesi bozuluyor. Melatonin hormonunda karışıklıklar belirerek sentezlenmemeye başlıyor. Bu durum da uykumuzun hem kalitesini hem zamanını hem de derinliğini etkiler” dedi.

'Sistemler arasında uyumsuzluk çıkıyor' 

Uyku düzensizliğinin pek çok sağlık problemlere de neden olabileceğine dikkat çeken Doç.Dr. Örmeci, şöyle konuştu: “Vücudumuzun tüm sistemleri uykuda düzenleniyor. Haliyle yeteri kadar uyunmadığında sistemler arasında uyumsuzluk çıkıyor. Bu durum da hormonel sorunlardan, tansiyona, şekere, mide bağırsak hastalıklarından, eklem, kas, damar hastalıklarına kadar birçok problemini tetikleyebiliyor. Bu sebeple kaliteli ve yeterli uyku çok önemli" 

Kalıcı bellek bozuklukları ortaya çıkıyor 

Özellikle gelişme çağında olan çocuklarda bellek güçlendirmenin ve hafıza oluşturmanın eğitim, öğretim için ehemmiyetine ideğinen Doç.Dr. Örmeci, gece mavi ışığa maruz kalan çocuklarda da uyku problemleri ve beraberinde hafızayla ilgili sorunların yaşanabileceğini anlattı.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal