Maskeli Cinsellik

Cinsel sağlık, genel sağlık kadar insan hayatında önemli bir yere sahiptir. Ancak Kovid-19 salgınıyla cinsellik birbirlerine ters düşen iki konu. Bu süreçte karmaşık bir hâl alan cinsellik konusunda uzmanlar önemli açıklamalarda bulundu. Peki, Kovid-19 cinsel yolar bulaşır mı? Detaylar haberimizde…

19.09.2020-15:17 - (Son Güncelleme: 19.09.2020-16:54) Maskeli Cinsellik

Tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgınında en çok merak edilen konulardan biri de cinsellik oldu. Sosyal mesafenin korunması gereken bu süreçte cinsel ilişkiye girmenin sorun oluşturup oluşturmayacağını merak eden vatandaşlar konuya ilişkin çeşitli araştırmalar yapmaya başladı. Birçok uzman, bu konuda da görüşlerini belirterek, her alanda uygulanan 14 günlük karantina kuralına bu konuda da uyulması gerektiğini belirtti. Eğer riskin yüksek olduğu bölgelerde bulunup dönüş yapıldıysa veya beraber olacağınız kişinin risk taşıdığını düşünüyorsanız asla tensel ve cinsel temas kurulmaması gerekir.

İLİŞKİ SIRASINDA MASKE TAKILABİLİR

Kanada’da Halk Sağlığı Sorumlusu Olan Dr. Theresa Tam, pandemi sürecinde cinsel yaşama yeni bir fantezi kazandırarak cinsellik sırasında maske takılabileceğini söyledi.

Dr. Tam, cinsel ilişki sırasında Kovid-19’dan korunma konusunda bir kamuoyu açıklaması yayınlayarak, ‘Cinsel sağlık, genel sağlığımızın önemli bir parçasıdır. Bununla birlikte, cinsellik, Covid-19 zamanında karmaşık hale gelebilir. Covid-19'un yayılmasını önlemek için öpüşmeyi atlamak ve belki de maske takmak en iyisidir’ ifadelerini kullandı.

Dr. Theresa Tam, ‘Mevcut kanıtlar, yeni koronavirüsü semen veya vajinal sıvılar yoluyla kapma olasılığının çok düşük olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, ilgili kişilerde semptomlar olmasa bile, yeni kişilerle cinsel aktivite, öpüşmek gibi yakın temas Covid-19'u kapma veya hastalığı bulaştırma riskini artırıyor’ dedi.

KONTROLLÜ BİR ŞEKİLDE CİNSEL HAYATLARINA DÖNEBİLECEKLERİ BELİRTİLMİŞTİ

Bunun yanı sıra geçtiğimiz aylarda Hollanda Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü (RIVM), Kovid-19 salgını önlemlerinin gevşetilmesinin üzerine cinsel hayat konusunda açıklamada bulunmuştu. Enstitü, salgından dolayı uzun süre eve kapanan çiftlerin kontrollü bir şekilde yeniden cinsel hayatlarına dönebileceklerini bildirmişti.

RIVM’nin uyarılarına göre, aynı çatı altının altında kalan çiftlerden biri herhangi bir hastalık belirtisi göstermediği sürece ilişkiye girmesinde sakınca yok. Kurum, uzun süreler boyunca aynı ortamı paylaşan çiftler için ‘Her ikiniz de istiyorsanız, eşinizle birlikte olabilirsiniz’ önerisinde bulunmuştu. Daha önce hem salgından korunmak hem de yayılmasını engellemek için eşlerinden, sevgililerinden uzak durmaları istenen kişilerin artık fiziksel ve cinsel temasta bulunabileceği belirtilmişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal