Maskelerin Etkisi Yağmurda Azalıyor

DSÖ ve bilim insanları, koronavirüsten korunmak için takılan maskelerin etkisinin yağmurda azaldığını belirterek önemli uyarılarda bulundu.

08.10.2020-16:51 - (Son Güncelleme: 08.10.2020-17:10) Maskelerin Etkisi Yağmurda Azalıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve bir dizi uzman, Kovid-19’dan korunmak için takılan maskelerin değiştirilmeleri gerektiğini belirterek, hükümet yetkililerini yağmurlu havalarda maske takmaya dair kamuoyuna ‘açık tavsiyelerde’ bulunmaya çağırdı.

King's College London'dan genetik epidemiyoloji profesörü Tim Spector, The Times gaztesine şu açıklamalarda bulundu:

‘Artık halka açık tavsiyeler verilmesi faydalı olacaktır. Maskelerin düzenli olarak değiştirilmesi gerekiyor ve bunu anlamak özellikle nemli ve yağmurlu havalarda önemli.’

Danışman kardiyolog Aseem Malhotra şunları ekledi:

‘İnsanlar kötü havalarda alışveriş ve seyahat ettiğinde maskelerin nemleneceği açık. İnsanları bu durumun maskelerini etkisiz hale getirebileceğine dair bilgilendiren bir kamuoyu kampanyası yürütülmüyor.’

Independent Türkçe'nin aktardıklarına göre, Birleşik Krallık Sağlık ve Sosyal Hizmet Bakanlığı'nın resmi kılavuzuna göre halkın ‘nemlenmesi veya dokunulması halinde yüz maskelerini değiştirmesi’ gerekmektedir.

'EN AZ ÜÇ FARKLI MALZEME KATMANINDAN OLUŞMALI'

DSÖ, kumaş yüz maskelerinin en az üç farklı malzeme katmanından oluşması gerektiğini belirtiyor. Aksi taktirde nem maskenin koruyuculuğunu tehlikeye sokabilir.

Buna göre N-95'lerin enfeksiyonu önlemede en etkili maskelerden biri olduğu düşünülse de kullanılan dokusuz kumaşın su geçirmez özelliği yoktur. Bu da nemin güvenli ve etkili filtrelemeyi sınırlandırabileceği anlamına gelmektedir.

DSÖ, ‘Her tip maske için, uygun kullanım ve bertaraf, maskelerin mümkün olduğunca etkili olmasını sağlamak bulaşmadaki herhangi bir artıştan kaçınmak için hayati önemde’ ifadelerini kullandı.

Tüm maskelerin, ıslak ya da gözle görülür düzeyde kirli olmaları durumunda değiştirilmesi gerekir; ıslak maskeler uzun süre kullanılmamalıdır. Maskenizi nemlenir nemlenmez yeni, temiz ve kuru bir maskeyle değiştirin.

DSÖ'nün kanser programının eski yöneticisi Karol Sikora şu ifadeleri kullandı:

‘Nem maskeleri gözenekli hale getiriyor ve bu yüzden her türden maske nemli havada dayanıksız hale geliyor.’

Sikora özellikle de son zamanlarda BK'nin genelini etkisi altına alan yağmurlu hava göz önüne alındığında, kamuoyuna ‘yetkililer tarafından açık tavsiyeler verilmesi gerektiğini’ sözlerine ekledi.

Bu yorumlar, Boris Johnson'ın yüz maskeleriyle ilgili, İngiltere'de maske takmanın zorunlu olduğu alanların sayısını artıran yeni yönetmeliği duyurmasından sonra geldi.

Halkın dükkânlar, süper marketler ve toplu taşıma araçlarında maske takması zaten zorunluydu. Fakat yeni yönetmelikte halkın taksiler, kiralanmış özel araçlar ve konuk ağırlayan işletmelerde de (müşterilerin yiyip içmediği zamanlarda) maske takması bekleniyor.

Johnson ülkenin ‘riskli bir dönüm noktasına’ ulaştığını ve artık hükümetin ‘zamanında yapılan müdahale sorunları büyümeden önler’ ilkesiyle hareket ettiğini sözlerine ekledi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal