Maskelerdeki Islaklık Bakteri Üretiyor

Coronavirüs salgını nedeniyle yaz aylarını maskeyle yaşamak zorundayız. Özellikle bu aylarda daha sıkı tedbirlerin alınması gerekir. Kullanılan maskelerin de temiz ve nemli olmaması gerektiren uzmanlar, bakterilerin çoğalma riskinin olduğunu açıkladı. İşte detaylar...

18.07.2020-10:34 - (Son Güncelleme: 18.07.2020-10:28) Maskelerdeki Islaklık Bakteri Üretiyor

Yaz aylarında yaşanılan terleme ve sıcaklıkların etkisiyle maskelerin de nemlenmesi ya da ıslanması gibi olaylar gerçekleşmektedir. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Aziz A. Hamidi, 'Bir süre kullanılan, nemlenen ve herhangi bir şekilde ıslanan maskede virüs ve bakteriler çoğalıyor. Bu nedenle terden ıslanan maske derhal değiştirilmelidir" açıklamasında bulundu.

ÖNLEMLERİ DEVAM ETTİRMELİYİZ

Coronavirüs salgını nedeniyle sosyal mesafe, maske zorunluluğu gibi önlemlerin olduğu bir yaz dönemi yaşanıyor. Havaların ısınması ile yaşanılan aşırı terleme de maske kullanımını zorlaştırmaktadır.

Yaz sıcaklarında maske kullanırken alınacak önlemlere ayrıca dikkat edilmesi gerekir. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Aziz A. Hamidi, yaz aylarında zorlasa da salgının önünü kesmek için en önemli tedbirlerin başında gelen maske kullanımının olduğunu ifade etti.

N95 VE FFP TİPİ MASKELERİ SAĞLIKÇILAR KULLANMALI

Salgının devam ettiğini bu nedenle sosyal mesafeyi korumak, maske takmak ve hijyen kurallarının önemli olduğunu belirten Dr. Hamidi, evinden çıkan herkesin cerrahi-tıbbi maskeyi mutlaka kullanması gerektiğini, N95 ve FFP tipi maskelerin yanı sıra, pamuklu ya da kumaş bez maskelerin kullanımının önerilmediğini vurguladı. Dr. Hamidi, 'Çünkü N95 ve FFP tipi maskeler karşıdan gelen virüsün filtre edilmesi amacında kullanılır. Hasta olan kişiden sağlıklı kişiye geçişi engellemez. Bu nedenle sadece hastanelerde belirli durumlarda sağlık çalışanların kullanması önerilir. Sosyal ortamlarda sadece cerrahi/tıbbi maskeler önerilir' ifadesinde bulundu.

SICAK HAVADA MASKE NASIL KULLANILMALIDIR?

Yaz aylarında havanın sıcak olması nedeniyle takılan maskenin terden ıslanabileceğini ve bu sayede de koruyucu özelliğini kaybettiğini belirten Hamidi, bir süre kullanılan, nemlenen ve herhangi bir şekilde ıslanan maskelerin hemen değiştirilmesi gerektiğini ve tekrardan kesinlikle yeniden kullanılmaması uyarısını yaptır. Islanan, nemlenen maskelerin virüs ve bakterilerin çoğalmasına yardım ettiğini anlatan Hamidi, maske kullanırken dikkat edilmesi gereken kurallara da değindi.

'Güç soluk alınıyorsa maskenin değiştirilmesi gerekir. Maskenin dış yüzeyine el temasından kaçınılmalıdır. Maske takıldıktan sonra çene altında indirilmemelidir. Kısa süreli (yemek, içmek için) çıkarılması gerekiyorsa bağcıklarından tutarak çıkarılır ve herhangi bir yüzeye değdirmeden tekrar takılır. Çıkarılan maskeler herhangi bir yüzeye değdirmeden çöpe atılmalıdır' dedi.

TATİL BÖLGELERİNDE BUNLARA DİKKAT

 Uzmanı Dr. Hamidi, tatil yapılan mekana göre sosyal mesafe ve maske kullanımının değişiklik gösterebileceğine dikkat çekerek, 'Tatilde yakın çevrenizde insan yoksa maske takmak gerekmez, 1.5 metreden daha fazla yakınınızda iseler mutlaka takılması gerekir' önerisinde bulundu. Hamidi, denize girerken çok yakın temas olmamasına, kalabalık plajlara gidilmemesine ve tatilde her yerde sosyal mesafenin korunmasına fazlasıyla dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

SPOR YAPARKEN MESAFE KURALLARINA UYUN

Spor yapanlar daha sık nefes aldığı için yoğun şekilde bedenden damlacık halinde ter atılabiliyor. Bu nedenle spor yapanların sosyal mesafeye dikkat etmesi ve çevresindeki kişilerin kendisi ile mesafeli olmasına dikkat etmelidir. Spor salonunda sosyal mesafeye uyulur veya yakın mesafede kimse yoksa maske takılmayabileceğini anlatan Uzman Dr. Hamidi, sporda maske kurallarına da değindi.

'Spor yaparken 1.5-2 metre yakınlıkta insan bulunmaması sağlanmalı. Ancak bu durumda maske kullanmasına gerek olmaz. Uygun biçimde maske takmak fiziksel mesafeyi ortadan kaldırmaya neden olmaz, fiziksel mesafe kurallarına her zaman uyulmalıdır' dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal