Maskeler İçin Ezberleri Bozan İddia: 10 Kez Yıkanabilir

Uzmanların birçok kez tek kullanımlık maskelerin yıkanıp kullanılmaması ile ilgili yaptığı uyarılara ters düşen bir iddia, bir tüketici hakları derneğinden geldi. İddiaya göre cerrahi maskeler 60 derecede yıkandığı takdirde 10 defa kullanılabilir.

11.11.2020-12:56 - (Son Güncelleme: 11.11.2020-13:02) Maskeler İçin Ezberleri Bozan İddia: 10 Kez Yıkanabilir

Tek kullanımlık olan cerrahi maskeler için yıkanıp kullanılmaması hakkında şimdiye kadar birçok uzman uyarıda bulundu. Fransa merkezli olan Batı Avrupanın en eski tüketici hakları koruma derneği ‘UFC-Que Choisir’, kullanılan maskelerin 60 derecede yıkanması sonucunda 10 kez kullanılabileceğini iddia etti.

60 derecede yıkanması durumunda, cerrahi maskelerin 10 defa kullanılabileceğinin iddia edilmesinin ardından Fransa medyası bu idddiayı ‘Cüzdanlarımız ve gezegenimiz için müjde!’ şeklinde yayınladı.

1951 senesinde kurulmuş olan Fransa Merkezli Batı Avrupa'nın en eski tüketici hakları koruma derneği ‘UFC-Que Choisir’, günlük hayatımızda önemli bir konuma gelen cerrahi maskeleri incelemeye aldı. Fransa medyasında yer verilen habere göre, dört saat kullanımın ardından atılması gerektiği belirtilen maskelerin 60 derecede yıkanması durumunda 10 kere daha filtreleme kapasitelerinin korunduğu belirtildi.

BASİT MASKELER İNCELENDİ

Marketler ve eczanelerden satın alınan EN14683 tip 3 maske ile gerçekleştirilen çalışmada, Afnor/ DGA filtreleme özelliği bulunan maskelerin 10 yıkamanın ardından da rahatlıkla kullanılabildiği tespit edildi.

ÜTÜ YAPILABİLİR

Yıkanan maskelerin kurutma makinesinde kurutulabileceği veya düşük ısıda ütüyle ütülenebileceği belirtildi. Böylece cerrahi maskelerin filtreleme özelliği kaybolmuyor. 

Ayrıntılı incelenen testte, üç maskenin ikisi EN 14683 standardında tercih edilirken, yüzde 95 bakteriyel filtrasyon verimliliği olan cerrahi maskeler incelendi. Üçüncü tip maske ise eczaneden alınan maskelerdendi. Gerçekleştirilen testin ardından üç maskede de partiküllerin yüzde 98'den fazla azaldığı görülürken, 10 yıkamanın ardından bu oranlar cerrahi maskelerde sırasıyla yüzde 100, yüzde 90 olarak görüldü. Eczaneden satın alınan ve özelliksiz olarak bilinen maskede koruma oranı ise yüzde 98 olarak görüldü.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal