Turunçgillerin Şahı Mandalinanın Yararları

Mandalina içerdiği A, B, C vitaminleri, kalsiyum, lif, potasyum, demir ve fosfor ile tam bir sağlık deposudur. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kanser riskini azaltır, yüksek kan basıncını önler.

05.01.2019-14:56 - (Son Güncelleme: 27.11.2021-17:00) Turunçgillerin Şahı Mandalinanın Yararları

Turunçgillerin şahı, kış aylarının vazgeçilmez meyvesi mandalina içerdiği A, B, C vitaminleri, kalsiyum, lif, potasyum, demir ve fosfor ile tam bir sağlık deposudur. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kanser riskini azaltır, yüksek kan basıncını önler. Bin bir faydası bulunan mandalina insan sağlığı için koruyucu birçok etkiyi barındırır.

C VİTAMİNİ DEPOSU MANDALİNANIN FAYDALARI NELERDİR?

- Zengin C vitamini sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

- B vitamininden de oldukça zengin olan mandalina vücutta yeni hücrelerin oluşmasını sağlar.

- Kansere yol açabilecek DNA değişikliklerini önleyerek akciğer, meme, kolon, yemek borusu ve mide kanseri gibi bazı kanser türlerinin gelişimini önlemede etkili olur.

- İçeriğindeki çözünür lif olan pektin daha uzun süre tokluk sağlar.

- Mandalina içerdiği potasyum ile yüksek kan basıncını önleyerek kalp krizi riskini azaltır.

- Mandalina içerdiği potasyum ve A vitamini sayesinde sağlıklı kemik gelişiminin sağlanmasında ve kemik erimesinin önlenmesinde rol oynar.

- Mandalinada bolca bulunan C vitamini vücutta kolajen sentezi için önemlidir. Kolajen yaraların hızlı iyileşmesini sağlar.

- Mandalinada bolca bulunan A vitamini göz sağlığı için de çok önemli etkiler barındırıyor. A vitaminin yeterli alınması başta gece körlüğü olmak üzere katarakt oluşumunu geciktiriyor.

MANDALİNA KAÇ KALORİ?

- 100 g mandalina 53,3 kcal'dir.

MANDALİNAYI NASIL TÜKETMELİYİZ?

- Mandalina kabuğunun altındaki beyaz lifler sindirim siteminin daha aktif çalışmasında etkili oluyorlar. Bu nedenle mandalinanın beyaz kısımlarının atmayın ve meyveyle birlikte tüketin.

- C vitamini suda eriyen bir vitamin olduğu için fazlası depolanmaz, atılır. Bu nedenle yüksek miktarda tüketilen mandalinanın da 1 porsiyon mandalinanın da vücuda sağlayacağı vitamin aynı değerdedir. Buna ek olarak yüksek miktarlarda tüketilmesi de bazı sağlık problemlerine neden olabilir. Hassas bünyelerde ciltte kızarma ve döküntü gibi alerjik reaksiyonlara, içeriğindeki fruktoz şekeri nedeniyle diyabet hastalarında kan şekerinin yükselmesine sebep olabilir. Bu nedenle mandalina tüketirken porsiyon kontrolü çok önemlidir.

- Çekirdeksiz türleri de bulunana mandalinayı tüketirken çekirdeklerinin çıkarılması gerekir. Çünkü çekirdeği apandisit organının tıkanmasına yol açabilir.

MANDALİNA KABUĞUNDAN DETOKS ÇAYI

Mandalinanın kabuğundan yapılan detoks çayları sindirim problemlerine iyi gelir ve bağışıklığınızı destekler. Aynı zamanda vücuttan toksin atılmasını sağlar. Mandalina kabuğu çayı yorgunluk ve uykusuzluk problemlerinde de azaltıcı bir rol oynar.

Hazırlanışı: 1 litre kaynayan suya, 2 küçük mandalinanın kabuklarını doğrayarak atın. Ardından yarım limon suyu, 1 çubuk tarçın, 5-6 adet karanfil 2 çorba kaşığı elma sirkesini ekledikten sonra 5 dakika daha kaynatmaya devam edin ve ocağın altını kapatın. Afiyet olsun.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal