Lyme Hastalığı Nedir?

Lyme hastalığı, keneler yoluyla taşınan dört ana bakteri türünden birinin enfeksiyonu sonucunda oluşur. Peki lyme hastalığının belirtileri nelerdir? Lyme hastalığı ölümcül müdür?

09.01.2020-14:52 - (Son Güncelleme: 09.01.2020-14:33)

Kene ve benzeri parazitler, insan vücuduna yapıştıktan sonra, taşıdıkları virüs ya da bakterileri insanlara bulaştırabilirler. Lyme hastalığı ölümcül müdür? Detaylar haberimizde…

LYME HASTALIĞI NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

Lyme hastalığı özellikle “geyik kenesi” denen bir kene türünde bulunan Borrelia bakterisinin insana bulaşması sonucu oluşur. Lyme hastalığı tedavi edilmediğinde, felce kadar ilerleyen nörolojik semptomlara neden olabilir. En belirgin semptomu, bu hastalığa özgü gözlenen özel bir döküntü türüdür. Lyme hastalığının belirti ve semptomları değişiklik gösterebilir. Bir sivrisinek ısırığının kabarıklığına benzeyen küçük, kırmızı bir yumru, genellikle bir kene ısırığı veya kenenin çıkarıldığı bölgede gözlenir ve birkaç gün içerisinde kaybolur. Bu normal oluşum lyme hastalığını göstermez. Fakat birden fazla yerde döküntü gözlenir, ateş, titreme, yorgunluk, vücut ağrıları, baş ağrısı, boyun tutukluğu şişmiş lenf bezleri gibi belirtiler, enfekte olduktan sonraki bir ay içinde ortaya çıkabilir. Eğer tedavi edilmezse, ilerleyen haftalar ya da aylar içinde lyme enfeksiyonunun yeni belirtileri ve semptomları ortaya çıkabilir. Döküntü vücudun diğer bölgelerinde ortaya çıkar, özellikle dizleri etkileyen ve şişkinlikle seyreden şiddetli eklem ağrıları gözlenebilir. Nörolojik problemler enfeksiyondan aylar, hatta birkaç yıl sonra bile gerçekleşebilir. Beyni çevreleyen zarların iltihaplanması (menenjit), yüzün bir tarafının geçici felci, uzuvlardaki uyuşukluk veya zayıflık ortaya çıkmasına neden olabilir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal