Lesitin Nedir, Faydaları Nelerdir, Hangi Besinlerde Bulunur?

Yunancada yumurta sarısı manasına gelen lesitinin günümüzde en çok kullanılan kaynağı soya fasulyesidir. Karaciğer tarafından üretilmekle birlikte yumurta sarısında da yer alan lesitin ilk defa 1850 yılında ayrıştırılmıştır.Peki, faydaları nelerdir?hangi besinlerde bulunur?İşte detaylar...

17.10.2018-13:16 - (Son Güncelleme: 17.10.2018-12:45) Lesitin Nedir, Faydaları Nelerdir, Hangi Besinlerde Bulunur?

Yunancada yumurta sarısı manasına gelen lesitinin günümüzde en çok kullanılan kaynağı soya fasulyesidir. Karaciğer tarafından üretilmekle birlikte yumurta sarısında da yer alan lesitin ilk defa 1850 yılında ayrıştırılmıştır.Peki, faydaları nelerdir?hangi besinlerde bulunur?İşte detaylar...

Lesitin nedir ? Yağlar ve temel yağ asitlerinin kompleks bir karışımı olan lesitininkendisi de fosforla birleşmiş bir yağdır. Vücuttaki tüm canlı hücrelerin gereksinimi olan bir lipid çeşididir. Yağımsı bir madde olan lesitin hücrenin yapısına girer.

SOYA LESİTİNİN FAYDALARI NELERDİR?

• Bellek, düşünme yeteneği ve kas kontrolünde olumlu etkileri olan ve kolestrolün damar çeperlerinde birikimini önleyen bir maddedir.

• En çok bilinen özelliği yağ sindirimini sağlayıcı olmasıdır.

• Kalp damar sağlığını koruyucu etkisi olan lesitin damarlarda biriken kolestrol plaketçiklerini parçalar. Düzenli şekilde kullanılan soya lesitin kolestrolde ila 20 oranında azalma sağlayabilir.

• Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar lesitinin, kan kolesterolünü azaltarak ve lipitlerin normal düzeylere gelmesini sağlayarak aterosklerozun gereiye döndürülebileceğini göstermiştir.

Beyin fonsiyonunu güçlendirici özelliktedir. Soya lesitindeki kolin sinir hücreleri arası iletiminde görev alarak hafıza için yararlı etki oluşturur. Sinir iletiminden sorumlu olan asetilkolin denilen maddenin üretimi için lesitine ihtiyaç vardır.

• Besinlerin hücrelere girişini ve çıkışını sağlayan hücre zarları ile beyni çevreleyen koruyucu kılıf genelde lesitinden oluşur.

• Karaciğerin normal işlevlerinin sürmesi için gereklidir. Lesitin olmadan beyin, sinir sistemi ve diğer organların hiçbiri fonksiyonlarını yerine getiremez

• Soya lesitin granül toz yada kapsül biçimde besin takviyesi olarak da satılmaktadır.

SOYA ENJEKSİYONU

Lesitin, yağ bloklarının çözülmesinde en çok kullanılan maddelerden biridir. Çok ince uçlu iğne ile lokal yağlanma olan bölgelere, soya fasulyesinden elde edilen fosfolipid maddesi yağ dokularının içine enjekte edilir.

SOYA LESİTİNİ İÇEREN KREMLER

Soya lesitini Japonya, Güney Kore, Almanya, Amerika gibi ülkelerde tıbbi olarak yoğun şekilde kullanılmaktadır. Bu madde, önce beyinde ve kalpte yağlara bağlı damar tıkanıklığını çözmek için kullanılmaya başlanmış ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Daha sonra bölgesel yağlara karşı etkili olup olamayacaüı ile ilgili araştırmalar yapılmış ve estetik alanında da kullanılmaya başlanmıştır. Soya lesitini (PPC) içeren kremler, yağ hücresi zarının akışkanlığını ve geçirgenliğini artırarak etkinlik göstermektedir. Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı olan PPC’li kremler ülkemizde de bulunmaktadır.

HANGİ GIDALARDA BULUNUR?

Lesitin özellikle çikolata, fındık ezmesi, mayonez, şekerleme gibi gıda ürünlerinde yaygın olarak kullanılır.

Lesitin, bu gıdaların hazırlama aşamasında oluşturulan karışıma katılarak birbiri içinde çözünmeyen maddelerin dispersiyonunu sağlar. Bu sayede topaklanma önlenir ve gıda ürünü kullanıma daha hazır hâle getirilmiş olur.

 Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal