Lenfoma belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

Sık görülen belirtileri genellikle griple karıştırılan lenfoma kanseri hakkında merak edilen; lenfoma nedir? Lenfoma belirtileri nelerdir? Lenfoma nasıl tedavi edilir? Soruları sizler için araştırdık.

09.04.2020-11:59 - (Son Güncelleme: 10.04.2022-15:55) Lenfoma belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

Çağımızın en yaygın hastalıklarından biri kanser. Kanser türleri içinden öyle bir tanesi var ki, belirtileri griple karıştırıldığı için geç teşhis ediliyor ve tedavi süreci olumsuz etkilenebiliyor. Bizde sıkça aratılan lonfoma kanseri nedir? Lenfoma belirtileri nelerdir? Lenfoma nasıl tedavi edilir? Lenfoma nasıl anlaşılır? Lenfoma tedaviye cevap verir mi? Lenfoma tedavisi ne kadar sürer? Lenfoma tamamen iyileşir mi? Sorularının cevaplarını Hematoloji Uzmanı Prof.Dr. Serdar Bedii Omay’dan öğrendik. İşte detaylar…

Lenfoma kanseri nedir?

Lenfoma kanseri, sebebi net olarak bilinmeyen bazı bakterilerin enfeksiyon ve bağışıklık sistemini zayıflatması ile ortaya çıkan bir kanser türüdür. Vücudun her yerinde görülebileceği gibi en yaygın boğaz çevresinde, tiroid bezlerine yakın bölgede kendini gösterir.

Lenfomanın belirtileri neler?

Lenfoma, lenf sisteminin hücrelerinde başlayan bir kanser türüdür. Lenf sistemi, vücudun enfeksiyon ve hastalıklara karşı direnmesine yardımcı olan bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Lenfomanın en sık görülen belirtisi, lenf bezindeki şişkinlik yani lenf bezinin büyümesidir. Ancak lenf dokusu tüm vücutta bulunduğundan hemen her yerde başlayabilir. Bu sebeple hastalığın belirtileri, tutulan bölgeye ve organa göre değişiklik göstermektedir.

-Dalakta büyüme,

-Ateş, gece terlemeleri ve nefes darlığı,

-Halsizlik, yorgunluk, iştah ve kilo kaybı,

-Özellikle kemiklerde ağrı ve karın ağrısı,

-Kalıcı öksürük, sürekli kaşıntı ve cilt döküntüleri,

-Alkol tüketiminden sonra lenf bezlerinde ağrı,

-Sık sık enfeksiyon geçirmek lenfomada görülebilen belirtiler arasındadır.

-Şişkinlikten korkmayın ama ihmal de etmeyin!

Boyunda 1 cm. kasık bölgesinde ise 2 cm. olan lenf bezleri normal olarak kabul edilmektedir. Bu boyutların üzerinde görülen büyüme akla lenfomayı getirmelidir. İster boyun ister başka bir bölgede yaşanan lenf bezi şişkinliklerinde, hastaların kötü huylu bir tümörü düşünerek telaşlanması normaldir. Fakat bu tür büyümelerin büyük bir kısmı kanser dışı sebeplere bağlıdır. Lenf bezinde lenfoma haricindeki şişkinlikler; enfeksiyon, bağışıklık sisteminden kaynaklanan otoimmün hastalıklar, kullanılan bazı ilaçlar, romatizmal hastalıklar ve lenf dokusunu oluşturan hücrelerin içerisinde yer alan bazı moleküllerin birikiminden kaynaklanan depo hastalıklardan meydana gelebilmektedir. Lenf bezlerinde şişkinlik olması durumunda hiç vakit kaybetmeden doktora başvurulması ve büyümenin nedeninin belirlenmesi gerekir.

lenfoma tedavisi

Nasıl anlaşılır?

Lenf bezlerinde meydana gelen şişkinliklerin ağrıyla beraber seyretmesi hastaları daha da endişelendirmektedir. Fakat lenf bezi şişkinliklerinde ağrı genellikle enfeksiyondan kaynaklanmaktadır. Lenfomadaki şişkinliklerin büyük bir çoğunluğu ise ağrısızdır. 40 yaş ve üstü kişilerde ortaya çıkan, ağrısız ilerleyen, haftalar ya da aylarca geçmeyen, sert, birbirine yapışık, birden çok ve lastik kıvamında olan şişkinlikler lenfoma şüphesini artırmaktadır.

Nasıl tedavi edilir?

Lenfoma tedavisinde belirli standartlar olmakla beraber, tedavinin planlanmasında hastalığın yaygınlığı, alt tipi, tümörün bazı biyolojik özellikleri ve kişinin genel sağlığı da dahil olmak üzere birçok dikkate alınması gereken faktör bulunmaktadır. Bu sebeple hastaya göre tedaviyi bireyselleştirmek gerekir. Lenfoma tedavisinde; kemoterapi, akıllı moleküller denilen hedefe yönelik tedaviler, kök hücre nakli ve radyoterapi tedavileri uygulanmaktadır.

Lenfoma kanseri tedaviye cevap verir mi?

Lenfoma kanserinde önemli olan erken teşhistir. Sinsi bir hastalık olarak adlandırılan lenfoma, erken tanı konulduğu ve tedaviye başlanıldığı zaman tedavisi gayet başarılı sonuçlar vermektedir. Kemoterapi ve radyoterapi ile olumlu sonuçlar anılan lenfomada, gerekli olduğunda da hücre nakli ile tedavi yöntemi uygulanır ve bu yöntemde de güzel sonuçlar alınır.

Lenfoma tedavisi ne kadar sürer? 

Lenfoma tedavisi hızlı ve yavaş olmak üzere iki seyirde ilerler. Hızlı ilerleyen lenfoma sürecinde sonuç almak da daha hızlıdır. Ancak tedavi süresine geç kalınması durumda hasta haftalar içinde yaşamını kaybedebilir. Geç ilerleyen lenfoma türünde ise hastanın yaşam seyri daha uzundur. Tedaviye başlanıldığı süreden hastalığın iyileşme sürecine kadar olan dönemde hasta, kanserin evresine göre 6 ile bir yıl arasında tedavi görür.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal