Lamalardan Alınan Antikorlar Covid-19'u Etkisiz Hale Getirdi

Güney Amerika’da toplu halde yaşayan ve devegiller familyasından olan lamalardan alınan iki antikor türünün, laboratuvarda kültürlenen hücrelerde yeni tip Coronavirüsü etkisiz hale getirdiği açıklandı.

13.07.2020-18:02 - (Son Güncelleme: 13.07.2020-17:58) Lamalardan Alınan Antikorlar Covid-19'u Etkisiz Hale Getirdi

İngiltere'de The Rosalind Franklin Enstitüsünden James Naismith ve Raymond Owens liderliğinde yürütülen çalışmanın ayrıntıları, ‘Nature Structural & Molecular Biology’ dergisinde yayımlandı.

Lamalar gibi devegillerin, tıpkı insanlardaki gibi ağır ve hafif iki antikor zincirinin yanı sıra ‘nanobody’ olarak adlandırılan tek alanlı bir antikor türüne de sahip olduğunun altını çizen bilim insanları, Coronavirüsün sivri uçlarının hücre kültüründe ACE2 proteinine bağlanmasına engel olan iki yakın ilişkili ‘nanobody’ olduğunu keşfetti.

H11-H4 ve H11-D4 olarak isimlendirilen ve lamalardan alınan bu tek alanlı antikorların, laboratuvarda kültürlenen hücrelerde Covid-19'u etkisiz hale getirdiği gözlemlenirken H11-H4'ün daha yüksek potansiyele sahip olduğu tespit edildi.

Bilim insanları ‘nanobody’lerin tek başına veya diğer antikorlarla birleştirilerek ağır Coronavirüs hastalarında pasif bağışıklama için kullanılabileceğini ifade etti.

Bu tek alanlı antikorların, bilinen yöntemler uygulanarak insanlara uygun hale getirilebileceği belirtildi.

Covid-19, hücrelere girerek enfekte etmek amacıyla ACE2 proteinini geçit olarak kullanıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal