Laktozsuz Süt Nedir Ve Neden Normal Sütlere Göre Daha Tatlıdır?

Laktoz duyarlılığı olan insanların tercih ettiği süt türü laktozsuz süt hakkında bilinmesi gerekenler.

21.09.2018-15:48 - (Son Güncelleme: 21.09.2018-15:44) Laktozsuz Süt Nedir Ve Neden Normal Sütlere Göre Daha Tatlıdır?

Laktoz, sütte doğal olarak bulunan şekerdir. bazı insanlar, vücutlarındaki yetersiz laktaz enzimi nedeniyle sütteki bu laktozu sindiremez ve şişkinlik hissederler. bu duruma "laktoz intoleransı" ya da "laktoz duyarlılığı" denir.

Normal sütün içine laktaz enzimi ilave edilir ve laktoz, basit bileşenlerine; yani glikoz ve galaktoza ayrışır. laktozsuz süt olarak içtiğimiz şey budur.

Laktozun parçalanması ile açığa çıkan glikoz ve galaktozun tatlılık derecesi laktoza kıyasla yaklaşık olarak 4 kat daha fazladır. laktozsuz sütün sade sütten daha tatlı algılanmasının sebebi de budur. 

ek olarak laktozsuz süt, sade yarım yağlı sütle aynı besin değerlerine sahiptir.

İnce bağırsağın fırçamsı kenarında bulunan laktaz enzimi, insandaki en hassas enzimlerden biridir. kısa süreli malnütrisyon durumlarında ve orta süreli ishallerden sonra bile geçici süreliğine kaybolabilir. çaresi düşük başlayıp artan miktarlarda laktoz alarak hücreleri bu enzimi üretmeye zorlamaktır.

Eğer bağırsak bu enzime ihtiyacı olmadığını fark ederse üretmez. yani diyetinizden gereksiz yere laktozu çıkartırsanız ileride sindirme kabiliyetinizi köreltir.

Tabii bu tamamen sağlıklı bireyler için geçerli. genetik yapınız laktaz enzimi üretemiyorsa yapacak bir şey yok. o zaman mantıklı olan diyetinizden laktozu çıkartmaktır.

 Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal