Kulak Yanması Nedir? Nasıl Geçer?

Çabuk geçebilen, kanın hızlı bir şekilde kulak damarlarına hücum etmesiyle oluşan bir durumdur. Kulak yanası bazı durumlarda başka hastalıkların habercisi de olabilir. Peki kulaklarımız neden yanar? Detaylar haberimizde...

14.03.2020-12:33 - (Son Güncelleme: 14.03.2020-12:29) Kulak Yanması Nedir? Nasıl Geçer?

Bir anlık utanma hissi ya da sıcak veya baharatlı yiyecekler yediğimizde kulaklarımızda yanma hissi görülebilir. Böyle yanma hissi kanın hızlı ve yoğun bir şekilde kulak damarlarınıza ulaşmasından kaynaklanır ve kısa sürede de çözülür.

Ama kulaklarınızdaki yanma ya da ısınma hissi özellikle görünmeyen bir sebepten ötürü çok sık görülüyorsa, ciddi bir hastalığın işareti olabilir. Bu durumun tıp alanındaki karşılığı ise parestezidir ve bu sinirlerin tahribatına neden olan bir enfeksiyonlar ya da iltihapla alakalı olabilir.

Bazı durumlarda anlaşılmayan ve görülmeyen sebeplerden dolayı kulaklarda yanma ve kaşınma hissi meydana gelebilirken bu yanmanın nedenleri şunlar olabilir;

KULAK YARALANMASI

Bir kaza sonucu kulağa alınan bir darbe duyu sinirlerinin zarar görmesinden dolayı ağrı ve yanmaya sebep olabilir.

ORTA KULAK İLTİHABI

Kulak hastalıkları arasında en sık görüleni ortak kulak iltihabıdır. Kulakta yanma, şişme, tıkanma ve ağrı gibi hisler meydana getirir. Bu bulgular olduğu zaman doktora gitmek gerekir.

DIŞ KULAK İLTİHABI

Özellikle kulağa su kaçması sonucu görülen dış kulak iltihabı da yanma ve karıncalanma gibi sonuçlar doğurur.

SİNÜS ENFEKSİYONLARI

Daha çok sinüzit olarak bilinen sinüs enfeksiyonları, sinüslerin içindeki sıvının boşaltılamaması sonucu oluşur.

Kulak yanması ve birçok belirtisi daha vardır.

Diyabet ve Periferik Nöpopati: Bu hastalıklarda da kulak ve bazı bölgelerde kaşınma meydana gelir.

Felç: Kulak yanması felç kaynaklı da olabilir. Baş ağrısı, zor konuşma, görme sorunlar ile birlikte kulakta yanma hissi varsa doktora başvurmak gerekir.

Bu hastalıklarla birlikte kulak yanmasının başka nedenleri de olabilir.

DİĞER NEDENLERİ SIRALARSAK;

  • Çıban ve zona hastalığı
  • Alerjiler
  • Aşırı soğuk
  • Kraniyal sinirlerde travma
  • Güneş yanması
  • Kimyasal yanmaKulak mukusu
  • Mastoidit (tümük iltihabı)
  • Multipl skleroz

KULAK YANMASININ TEDAVİSİ NEDİR?

Günümüzde alternatif tıbbın gelişmesiyle birlikte kulaklarda görülen bu sorunlara karşı önlemler alınırken örneğin; Aloe Vera kullanarak yanma belirtilerini en aza indirebilirsiniz. Bunun yanında antibiyotik ve iltihap sökücü ilaçların kullanımı da önemli ve bu rahatsızlıklarda etkin rol oynamaktadır.

Dış kulakta kızarma, kızarıklık ve yanma hissinin nedeni zona hastalığı ise hastaya anti-virüs ilaçları önerilmektedir. Bunun yanında kan şekerinizi kontrol altına alabilir ve topikal kremler kullanarak tedavi sürecini hızlandırabilirsiniz. Tüm bu süreçler uzman doktor tavsiyesi ve onayı alınarak uygulanmalı ve sonuç alınmalıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal