Kulak Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Kulağın kendini dış etkenlerden korumak için kendiliğinden ürettiği salgıya kulak kiri denir. Kulak kiri nasıl temizlenir? Kulak kiri neden oluşur? Kulak kiri belirtileri nelerdir? Detaylar haberimizde...

16.11.2017-10:40 - (Son Güncelleme: 01.01.2022-17:58)

Kulağın kendini dış etkenlerden korumak için kendiliğinden ürettiği salgıya kulak kiri denir. Birçok insanda görülebilen bu salgı pislik değil kulağın kendi içerisinden gelen dış etmenlere karşı savunma mekanizması da diyebileceğimiz bir salgı oluşumudur. 

Serumen salgısı mütemadiyen üretilerek kulak zarını enfeksiyonlardan korur. Zaman ile havayı filtreleyerek görevini tamamlayan ve partiküllerle birleşerek katılaşan serumen salgısı da vücuttan uzaklaştırılır. Kulak kirini oluşturan faktörler;

- Tozlu ortamlara fazlasıyla maruz kalmak.

- Denize, havuza girince ya da banyo yapmanın etkisiyle kulak kirinin yumuşayıp şişmesi.

- Kulaklık, işitme aletleri, tıkaç gibi ekipmanların kullanılması.

- Kulağın sürekli olarak sert cisimlerle temizleniyor olması.

- Kişinin kulağındaki yapısal darlık sıkıntısı nedeniyle kulak kirinin dışarıya atılamaması.

KULAK KİRİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Vadesini tamamlayan serumen salgısının, çeşitli nedenlerle kulak içinde birikip dışarıya atılamaması bazı belirtilerle kendi gösterebilir:

- Kulakta meydana gelen ağrı

- Kulakta hissedilen dolgunluk hissi

- İşitmenin sekteye uğraması

- Kulakta uğultu ya da çınlama duyulması

- Kulağın kaşınması, tahriş olması

- Kulaktan gelen koyu renkli akıntı ve koku

- Kuru öksürük nöbetleri

DOĞRU KULAK TEMİZLİĞİNİN PÜF NOKTALARI


Genellikle evlerde kulak temizliği için sıklıkla tercih edilen kulak çubuğu, kulak içini temizlemek için değil, kulak kepçesindeki kıvrımların temizlenmesi için tercih edilmesi önem arz eder. Çünkü kullanılan çubuk buşonun kulak zarına kadar itilmesi ve devamında kulağın tıkanmasına neden olabilir. Ayrıca bu işlemi yaparken kulak içinden temizlenen serumen salgısından ötürü kulak enfeksiyon riskine açık hale gelecektir. Bu yüzden evde yapılacak kulak temizleme girişimi, kulak kepçesini temizlemekten öteye gitmemelidir. 

Eğer bahsettiğimiz semptomlardan muzdaripseniz, bir Kulak-Burun-Boğaz uzmanına görünüp, onun gerekli gördüğü takdirde de kulaklarınızı temizletmeniz doğru bir yaklaşım olacaktır. İlk olarak kulakta enfeksiyon olup olmadığına bakmak gerekir. Kulakta enfeksiyon mevcutken, temizlik yapılması zarın delinmesine bile neden olabilir. KBB uzmanı, kulak kirinin yumuşaması adına bir solüsyon kullanmayı tercih edebilir. Bu solüsyon yardımıyla kulağınızda yer alan buşonlar yumuşayacaklardır. İlk yöntem olarak, solüsyon berrak bir renk alana kadar püskürtülüp yıkama işlemi tekrarlanabilir. İkinci bir çözüm yolu olarak, solüsyonu sürüp yumuşamasının ardından küret ile kulak kirini nazik nazik temizleme yoluna gidebilir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal