Kudret narı nedir, neye iyi gelir, hangi hastalıkları önler? Kanseri önleyen mucizevi meyve kudret narının faydaları

Kudret narı yüzyıllardır kullanılan şifalı bitkilerdendir. Özellikle günümüzde sıkça rastlanan şeker hastalığı, diğer adıyla diyabete karşı koruyucu bir besindir. Sadece şeker hastalarının değil şeker hastası olmayanların da bu hastalığa yakalanma riskine karşı koruyucu olarak tüketmesi gerekiyor. İşte bizi diyabetten koruyan kan şekerimizi dengeleyen besinlerden en önemlisi olan kudret narını tüm detaylarıyla sizler için bir araya getirdik.

14.03.2022-14:00 - (Son Güncelleme: 15.03.2022-08:49)

Halk arasında pek bilinmese de ülkemizde de yetiştirilen kudret narı, kabakgiller ailesinden olup tropik iklimde yetişen gıda ve ilaç olarak kullanılan bir bitkidir. Asya, Afrika, Uzak Doğu ve Güney Amerika'da yetişen kudret narı, ülkemizde özellikle Bursa ve Yalova'da yetiştirilmektedir. Yaz aylarında çiçek açan, sarmaşık formunda olan kudret narı, oldukça değişik bir görüntüye sahiptir.

Kudret narı, pek çok aktarda zeytinyağı veya bal ile karıştırılmış formları ile satılıyor. Diğer yandan kudret narının macun hali de yine aktarlarda satılıyor. Ama isterseniz evinizde yine aktarlardan satın alacağınız tohumu ile evinizde yetiştirebilirsiniz.

Kudret narının tadı acı olduğu için genellikle bal ile birlikte hazırlanan kürleri tüketilir. Bal yerine zeytinyağı içinde bekleterek veya reçel ile tatlandırarak da yapabilirsiniz.

Kudret narı birçok hastalığa iyi geldiği için alternatif tıpta en çok kullanılan yöntemlerden biri haline gelmiştir.  Bilimsel çalışmalar, hastalıklara karşı direnç kazanmada sağlıklı beslenmenin ve sebze - meyve tüketiminin önemi ortaya koyuyor. Diyabet tedavisinde besinlerle kan şekeri kontrolü sağlanarak yaşam kalitesi artırılıyor. Diyabet, kanda bulunan şeker düzeyini dengeleyen insülin hormonunun kullanılmaması sonucu ortaya çıkıyor.

Kudret narı, değişik görüntüsü nedeniyle halk arasında acayip elma olarak adlandırılan tropik iklimlerde yetişen bir bitkidir. Ülkemizde de yetişen kudret narı, içerdiği vitaminler ve mineraller ile sağlığımıza çok faydası bulunur. 

Kudret narının mucizevi faydaları

Doğal bir antibiyotik

Antibiyotik etkisi olan kudret narının içinde bulunan Lutein ve Lycopnene adlı maddeler, tümörün büyümesini önler.

Yanık tedavisinde kullanılıyor

Vücutta oluşan yanıklar ve yaraların tedavisinde kudret narının iyileştirici özelliğinden faydalanabilirsiniz. Yanık zamanında kullanabilmek için kudret narı meyvesinin çekirdeklerini çıkarıp ezdikten sonra lapa halinde iken zeytinyağı ekleyerek cam kavanozda muhafaza edin. Bu haliyle bir sene boyunca yanık ve yara tedavisinde kullanabilirsiniz.

Kudret narının faydaları

Bağışıklık sistemini güçlendiriyor

İçerdiği E vitamini ve proteinler ile kudret narı, bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek dışarıdan gelecek bakteri, mikrop ve virüslere karşı vücuda koruma sağlar.

İltihaplı bölgeler için doğal bir merhem

Zeytinyağlı kudret narı kürü, iltihaplı bölgeler için bir doğal merhem gibidir. Antienflamatuvar etkisi ile kudret narı, özellikle dolama tabir edilen zor iyileşen iltihaplanmalar için birebirdir. Bu bölgeye zeytinyağıyla karıştırılmış kudret narı uygulamak iltihabın kurumasına yardımcı olacaktır.

Karaciğer sağlığı için birebir!

Kudret narı, karaciğer sağlığını korumaya yardımcıdır. Karaciğeri yenileme özelliği olan kudret narınının düzenli tüketilmesi karaciğer hastalıklarını önleyecek, var olan karaciğer hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olacaktır.

Cinsel gücü artırıyor

Kudret narı, mide rahatsızlığı dışında en çok cinsel sorunlar için kullanılır ve bu konuda faydasıyla bilinir. Kudret narı bir afrodizyak görevi görür ve cinsel gücü artırır.

Kan dolaşımını artırıyor 

Kudret narının kanı temizleme ve kan dolaşımını artırma özelliği vardır. Anti-oksidan ve anti-mikrobiyal özelliği ile kan bozukluklarına karşı etkili olan kudret narı, kandaki toksinleri temizler.

Şeker hastalığı için doğal bir ilaç

Kudret narından elde edilen ekstrenin şeker hastalığına iyi geldiği yapılan araştırmalar ile ortaya çıkarılmıştır. Bu araştırma sonucunda kudret narının içindeki dört maddenin kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olduğu gözlemlenmiştir.

Kudret narı neye iyi gelir?

Cilt lekelerini gideriyor 

Güneş yanıklarına iyi gelen kudret narı, güneşin zararlı ışınlarından da cildi korur. Egzama, çıban ve sedef gibi cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılan kudret narı, akne tedavisi, cilt lekeleri ve derin cilt enfeksiyonlarına karşı etkilidir.

Romatizma ağrılarını sonlandırıyor

Romatizma ve varis ağrıları için kudret narı size faydalı olacaktır. Kudret narını bacaklarınıza sürüp tüm gece bekletmeniz sizi varis ağrılarından kurtaracaktır. Yine romatizma ağrılarını gidermek için de kudret narı aynı şekilde size yardımcı olacaktır.

Guatrın doğal tedavisi kudret narında saklı!

Guatr, boynun önünde bulunan tiroit bezinin büyümesiyle boğaz şişiren ve bu nedenle bize büyük sıkıntılar yaşatan bir rahatsızlık olup çözümü ise kudret narıdır. Kudret narı, guatr için kesin çözüm sağlıyor ve tamamen temizliyor.

Kudret narının zararları nelerdir?

- Bilinçsiz kullanımda karaciğere zarar verebilir.

- Kan şekerinin düşmesine neden olduğu için şeker hastaların dikkatli kullanması gereklidir.

- Kanamayı artırdığı için bu bitkinin adet döneminde kullanması tavsiye edilmez.

- Hamilelik döneminde kudret narının düşük yapma ve kanamaya sebep olma ihtimalleri yüzünden kullanımı tavsiye edilmez.

- Kudret narı için tavsiye edilen günlük tüketim sadece bir kaşıktır. Fazla tüketilmesi, ishale, mide-bağırsak sorunlarına ve karın ağrısına neden olabilir.

- Şekeri ani olarak yükseltebileceği için kudret narını, insülin kullanan hastaların dikkatli olması, eğer kullanacaklarsa bile zeytinyağlı olarak tüketmeleri gerekir.

- Kısırlık tedavisi gören kadınların kudret narını kullanmaları pek tavsiye edilmez. Çünkü kudret narı, yumurtaların zamanından önce çatlamasına sebep olabilir.

Kudret narının besin değeri 

Kudret narının yararları

- Demir, kalsiyum, fosfor ve B vitaminleri

- Cucurbitacin türevleri

- Yüzde 40-50 Protein

- Sabit yağlar; Trienasitlerden, α- Elâosterinasit ve trichosanasit

- Alkaloitler, Saponinler, Kinonlar, Reçine, Musilaj, Steroller, Taninler

- Momordicosid, momordisilin, kukurbitinler, kukurbitasinler, lektinler

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal